14 dni przed rozpoczęciem działalności powinniśmy złożyć w Inspekcji Sanitarnej w swoim powiecie Wniosek o wpis i zatwierdzenie zakładu do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Na wniosku najlepiej dopisać swój numer telefonu- to ułatwi urzędnikowi kontakt w celu umówienia się na wizytę. Odbiór jest jedyną zapowiedzianą wizytą Inspekcji Sanitarnej. O tym, że Sanepid nie zapowiada się na kontrolę w gastronomii piszę    TUTAJ.

Jeżeli długo nikt do nas nie oddzwania (czyli kilka dni), warto przedzwonić, spytać o nazwisko osoby do której trafił wniosek i warto umówić się na kontrolę.

Na co zwraca uwagę osoba kontrolującą podczas odbioru?

I. Stan techniczny budynku/przyczepy:

  • Otoczenie zakładu. Czy na zewnątrz zakładu jest czysto, czy teren wokół zakładu jest utwardzony, czy kontenery na śmieci stoją w „bezpiecznej” odległości od wejścia. Czy stan techniczny budynku z zewnątrz nie zagraża życiu ani zdrowiu osób tam przebywających- spadający tynk, dachówki itp.
  • Stan techniczny ścian, podłóg, sufitów, stolarki drzwiowej i okiennej. Nie może być odprysków w kafelkach, łuszczącej się farby, obitych ścian, pajęczyn, zacieków ani pleśni.
  • Punkty wodne i woda. W kranach musi być zarówno ciepła jak i zimna woda. Ścieki powinny spływać do kanalizacji. Przy umywalkach powinno być mydło (w płynie) oraz jednorazowe ręczniki lub elektryczne suszarki do rąk.
  • Wentylacja; grawitacyjna w każdym pomieszczeniu. Wentylacja mechaniczna w pomieszczeniu toalety. Odciągi stanowiskowe (okapy) nad kuchenkami. Przepisy dotyczące wentylacji wynikają również z przepisów bhp oraz prawa budowlanego.
  • Ilość pomieszczeń i krzyżowanie się dróg. Drogi czyste i brudne nie mogą się krzyżować. Drogami brudnymi są drogi prowadzące z magazynu do obieralni warzyw (warzywa jeszcze nie obrane lub też jaja nie zdezynfekowane), drogą brudną jest również droga z brudnymi talerzami od konsumenta do zmywalni naczyń stołowych. Brudnych talerzy nie można przenosić przez pomieszczenie kuchenne (jest one pomieszczeniem czystym).
  • Okna i ich uchylność. Jeżeli okna da się otwierać w oknach powinny być moskitiery.
  • Stan techniczny budynku wewnątrz, obecność dziur w ścianie, dziur w stolarce drzwiowej- takie rzeczy nie powinny mieć miejsca.
  • Obecność wiszących przewodów elektrycznych lub też przewodów biegnących po posadzce- tak być nie może.

II. Sprawność maszyn i urządzeń:

Inspekcja Sanitarna wchodzi do zakładu w którym wszystkie maszyny i urządzenia powinny być już podłączone do prądu. Lodówki i zamrażarki powinny działać. Bojlery z woda powinny być włączone w celu udowodnienia, że faktycznie działają. Dodatkowo osoba odbierająca może poprosić o włączenie odciągu stanowiskowego, maszyn i wszystkiego co wymaga do swojej sprawności prądu elektrycznego.

III Dokumentacja.

  • Projekt technologiczny (nie jest wymagany przez wszystkie Inspekcje Sanitarne), czasami Inspekcja Sanitarna zgadza się na własnoręczne wyrysowanie projektu.
  •  Dokumentacja HACCP dla swojej działalności  wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzoną dla Ciebie- bez żadnych gotowców OFERTA I CENNIK
  • Wynik badania wody w lokalu (spytaj wcześniej przed złożeniem wniosku czy powinno to badanie być w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).

Pamiętaj, że na wynik z badania wody możesz czekać nawet do 2 tygodni, więc warto nawet podczas remontu zgłosić wniosek o przebadanie wody. Jeżeli zdecydujesz się żeby to Sanepid pobrał wodę to pamiętaj, że osoby które przychodzą pobrać wodę, to zupełnie inne osoby niż te, które przyjdą na odbiór lokalu, więc nie bój się że zobaczą lokal podczas remontu. (W Sanepidzie jest dużo różnych działów i na różnych działach pracują różne osoby).

  • Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,
  • Jeżeli smażysz coś w głębokim oleju lub fryturze to umowę na odbiór odpadów tłuszczowych,
  • Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską.
  • Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych (za około 6 zł).
  • Niektóre Inspekcje Sanitarne wymagają dokumentacji drożności wentylacji- takie rzeczy wykonuje Kominiarz.
  •  Jeżeli prowadzisz działalność poniżej gruntu (w piwnicy, suterenie), nie masz okien oraz wysokość pomieszczeń jest niższa niż 3 m (a na pewno około 2,5 m) Inspekcja Sanitarna może wymagać pisma potwierdzającego zgodę na prowadzenie działalności od Wojewódzkiej Inspekcji Sanitarnej, która w porozumieniu z Inspekcją Pracy wydaje odstępstwo od wysokości/zagłębienia oraz oświetlenia.

Z prawa bhp wynika, że pracownik nie może pracować poniżej gruntu, bez okien lub też w pomieszczeniu niższym niż 3 m. Niektóre Inspekcje Sanitarne przymykają na to oko, ale jak najbardziej mogą żądać takiego potwierdzenia, że WIS oraz PIP zgodziły się żeby w takich warunkach pracował pracownik.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.