W Zielonej Górze powstała piękna kawiarnia, gdzie na własnych oczach możesz zobaczyć jak pali się kawę. Właścicielem jest bardzo sympatyczny Marek, który chętnie porozmawia z każdym miłośnikiem kawy, o sposobie palenia i parzenia kawy. Poznajcie Montanha Verde Cafe.

Marek uwielbia kawę! Jest baristą i codziennie spędza bardzo dużo czasu nad poznawaniem tajników procesu idealnego palenia oraz parzenia kawy.

Kilka miesięcy temu Marek postanowił w końcu spełnić swoje marzenie i tak powstała Montanha Verde Cafe w Zielonej Górze.

MVCafe mieści się przy ul. Węgirskiej 52.

TUTAJ strona Internetowa Kawiarni, a TUTAJ strona facebookowa.

Wszystkie fotki dostałam od Marka oraz pochodzą ze strony FB kawiarni.

Zacznijmy od początku.

Tak było kilka miesięcy temu

 

Witaj w Montanha Verde Cafe w Zielonej Górze

W miejscu obecnej kawiarni była kiedyś siłownia, więc pracy przy remoncie było sporo. Remont trwał kilka miesięcy i jak to zwykle z remontami w gastronomii bywa- nieco się przedłużył.

Projekt dla Marka zrobiła Pani architekt.

Pomieszczenia to sala sprzedaży wraz z piękną salą. Za barem jest punkt do mycia owoców oraz umywalka do mycia rąk. Zainstalowano tez zmywarko-wyparzarkę.

Centralną część zajmuje przepiękna palarka, która wygląda jak lokomotywa.

To jedna z mniejszych palarek, wykorzystywana do palenia kawy w kawiarni. Mieści około 1,5 kg ziarna. Cykl palenia trwa krócej niż 15 minut. Jest to palarka gazowa.

Marek zakupuje ziarno kawy z Kuby. Dobiera parametry palenia kawy i zaczyna się proces palenia. Białe ziarno przypominające orzeszki to kawa przed paleniem

Internet ma jeden ogromny minus- nie czuć przez niego zapachów. A zapach palenia kawy jest nieziemski! Raj dla Kawoszy!

A tak świeżo palona kawa wyskakuje z palarki! Filmik na facebookowej stronie Montanha Verde Cafe

Nasza palarka pracuje na najwyższych obrotach, a my bardzo żałujemy, że nie możemy słowami opisać tego zapachu :)Zapraszamy na najbardziej aromatyczną kawę w Zielonej Górze 🙂

Opublikowany przez Montanha Verde Cafe na 22 lipca 2017

 

Dodatkowo w kawiarni sprzedaje się torty i ciasta kupowane w lokalnych cukierniach.

Miałam ogromną przyjemność poznać Marka oraz stworzyć dla niego dokumentacje HACCP dla Kawiarni oraz Palarni Kawy.

Jeżeli przyjdziesz na kawę to porozmawiaj z Markiem! To przemiły człowiek, który zademonstruje Ci jak wygląda proces palenia kawy.

Za co lubię Motanha Verde Cafe?

  • za kawę
  • za zapach kawy
  • za towarzystwo i wiedzę Marka
  • za wystrój
  • za piękny ogródek z kaskadą
  • za wysokie stoły do pracy z laptopem
  • za ładowarki do telefonów wbudowane w stół
  • za spory ogródek schowany w cieniu blokowiska
  • no i jeszcze raz za kawę

 

Jeżeli potrzebujesz pomocy przy otwarciu kawiarni lub palarni skontaktuj się ze mną.

Jeżeli potrzebujesz pomocy przy dokumentacji HACCP oraz GHP-GMP dla kawiarni oraz palarni kawy sprawdź moją OFERTĘ ORAZ CENNIK

Jeżeli chcesz otworzyć własną kawiarnię oto kilka rad!

WYMOGI POMIESZCZENIA.

Wysokość- pomieszczenia powinny mieć przynajmniej 3 m wysokości (minimum to 2,5 m).

Wentylacja- w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (kratka w kominie), w toalecie wentylacja mechaniczna (wiatraczek).

Powierzchnie ścian, podłóg i blatów- muszą być gładkie i zmywalne. Nad punktami wodnymi raczej powinny być kafelki- łatwiej utrzymać czystość.

Punkty wodne- Inspekcja Sanitarna zgodziła się na „rozdział czasowy”. Czyli w wyznaczonej komorze w zlewie myte są owoce. Nie wszystkie Inspekcje Sanitarne się na to zgadzają- normalnie potrzebne jest do tego pomieszczenie brudne.  O obróbce brudnej piszę TUTAJ

Przy punktach woda musi być zarówno ciepła i zimna, ścieki muszą być odprowadzane do kanalizacji.

Zmywarko-wyparzarka i zawsze będę się upierała nad zrobieniem pomieszczenia zmywalni. W przypadku natłoku klientów, naczynia wrzuca się do zmywalni i w wolnej chwili myje. Nie robi się niepotrzebny bałagan za barem. Dodatkowo zmywarki przemysłowe z krótkim cyklem (są inne niż

Toaleta- powinna mieć przedsionek czyli pomieszczenie izolujące.

Szatnia i toaleta dla pracowników- powinna być.

SPRZĘT

Ekspres do kawy

Witryna chłodnicza, lodówki oraz zamrażarki. Zamrażarka potrzebna jest do przechowywania owoców mrożonych oraz do przechowywania lodów. Witryna im większa, tym pomieści więcej ciast i innych wyrobów.

Kostkarka- super jeżeli jest, jeżeli nie ma- lód można kupić lub zrobić.

Blatów nigdy za dużo. Jeżeli wiesz ile chcesz mieć blatów- dorzuć jeszcze jeden.

 DOSTAWY

Wszystkie wypieki dostarczane są od lokalnych „domowych” i małych cukierni. Nie sprzedaje się nic mrożonego (na szczęście). Jeżeli chcesz samemu wypiekać ciasta i torty- musisz stworzyć dodatkowo pomieszczenie.

SZKOLENIA I DOKUMENTY.

Jeżeli nie wiesz jak rozpocząć działalność i podejść do pomysłu stworzenia własnej kawiarni udaj się na szkolenie do Pana Kawy. Strona Pana Kawy TUTAJ

Szkolenie z Baristą. Jeżeli kupisz ekspres, to musisz umieć go używać i pienić mleko. Najlepiej żebyś umiał to robić sam, nigdy nie licz wyłącznie na pracowników, ponieważ oni się często zmieniają. Współpracuję ze świetnym Baristą Grzegorzem. Skontaktuj się z nim i powołaj na mój blog- może dostaniesz rabat?  Numer do Grzegorza 603-787-855

Szkolenie z Dokumentacji HACCP- tym zajmuję się ja.

Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?

– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla kawiarni (to robię ja) sprawdź cennik TUTAJ

– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ

– umowę najmu,

– umowę na odbiór śmieci (jeżeli masz to wliczone w czynsz, a nie ma zapisu w umowie, musisz odręcznie napisać umowę między Tobą, a właścicielem lokalu, że śmieci są wliczone w czynsz),

– badanie wody – mikrobiologiczne lub też chemiczne (zależy których wymaga Twoja Inspekcja Sanitarna),

– drożność wentylacji- to robi kominiarz- niektóre Inspekcje Sanitarne tego wymagają

– projekt technologiczny lokalu. Tutaj jest to totolotek. Niektóre Inspekcje Sanitarne akceptują jeżeli sam rozrysujesz na kartce, gdzie co ustawiasz, inne Inspekcje oczekują, że będzie on zrobiony przez projektanta (najlepiej jeszcze Rzeczoznawcę ds. Sanitarnych), inne Inspekcje nic takie nie chcą. Średni koszt takiego projektu to około 3 tys zł.

Popatrz na moim blogu jak powstała Cafe Kratka TUTAJ

Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.