HACCP dla bubble gofrów i pączków na przykładzie Bubble Waffle z Krakowa

Łukasz pracuje w korporacji od ponad 10 lat. Postanowił zmienić coś w swoim życiu (tak, wiem to dość oklepane stwierdzenie) i kilka miesięcy temu otworzył lokal z goframi i pączkami na Krakowskim Kazimierzu.

Poznajcie „Bubbe Waffle” z Krakowa.

Bubble Waffle – Kraków, Kazimierz

Bubble Waffle mieszczą się w Krakowie, przy ul. Józefa 0.

Szukajcie żółtego wejścia!

ul. Józefa 0, Kraków- Kazimierz

Strona facebookowa Bubble Waffli znajduje się TUTAJ

Wszystkie fotki otrzymałam od Łukasza oraz pochodzą z facebooka Bubble Wafflów (dziękuję).

ZACZYNAMY- GOFRY I PĄCZKI

Kilka miesięcy temu skontaktował się ze mną Łukasz z Krakowa, potrzebował HACCP na wafle bo właśnie otwiera swój pierwszy lokal. Chciał się upewnić, że lokal jest dobrze przystosowany pod względem Sanepidu.

Porozmawialiśmy chwilkę i Łukasz podzielił się ze mną swoją historią, a po kilku miesiącach od otworzenia lokalu napisał do mnie e-maila:

„Wiele osób w czasie wizyty u Nas pyta : Skąd ten pomysł?

Odpowiadamy, że genezą powstania tego miejsca była chęć ucieczki z korpoświata po ponad 10 latach spędzonych m.in. w banku czy branży medycznej.

Byłem Bankowcem, Przedstawicielem Medycznym a teraz wypiekam „waffle” i wiecie co?

Nigdy nie czułem się lepiej”.

Jak miło czyta się pozytywne maile od moich klientów!!!!!

REMONT

Na Krakowskim Kazimierzu była kamienica, kamienica wielokrotnie zalewana wodą. Zalewana to może mało powiedziane. Przez kilka miesięcy w jednej z Krakowskich kamienic utworzył się mini basen. Kamienica jest bardzo stara, do tego ściany napiły się hektolitrów wody. Grzyb zagościł wszędzie i miał się niestety bardzo dobrze.

Około 90 % prac Łukasz zrobił sam z narzeczoną i obydwoma tatami (w sensie, ze tata Łukasza i tata narzeczonej) i trwało to dość długo.

Bubble Waffle- remont

 

Bubble Waffle Kraków, Kazimierz
Bubble Waffle Kraków, Kazimierz

 

HALO, HALO PĄCZKI!

Na początku w menu gościły gofry czyli Bubble Waffle z dodatkami, stopniowo dodawane były kolejne nowości, jak gorące czekolady.

Aż pewnego dnia Łukasz postanowił ściągnąć ze Stanów maszynę do robienia pączków z lodowym nadzieniem.

Coś czego w Polsce nie ma nikt, a na świecie jest w zaledwie kilku miejscach. Pomysł narodził się w USA w słonecznej Kalifornii, a dokładniej w pobliżu Beverly Hills i Hollywood, tam nazywają go HALO: Gorący pączek -w środku lody‼️ Hot outside-cold inside!

Teraz eksperymentują z nadzieniem są lody i dodatki w postaci ciastek.

Chciałoby się rzec :Łukasz, namówiłeś!

 

 

 

 

Bardzo fajnie współpracowało mi się z Łukaszem, mam nadzieję zagościć w niedalekiej przyszłości na Krakowski Kazimierz i poznać Łukasza osobiście oraz oczywiście najeść się pączków, bo święto pączka obchodzę codziennie! Nie żeby najedzenie się pączków, było ważniejsze niż poznanie Łukasza, ale sami rozumiecie…

Miałam niezwykłą przyjemność stworzyć HACCP dla bubble gofrów oraz HACCP dla pączków.

Czekam również na kolejne wieści i nowe pomysły Łukasza!

 

A jeżeli chcesz otworzyć swój własny punkt ze sprzedażą gofrów, pączków lub kawiarnię, dalsza część wpisu jest dla Ciebie.

WYMOGI POMIESZCZENIA.

Wysokość- pomieszczenia powinny mieć przynajmniej 3 m wysokości (minimum to 2,5 m).

Wentylacja- w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (kratka w kominie), w toalecie wentylacja mechaniczna (wiatraczek).

Powierzchnie ścian, podłóg i blatów- muszą być gładkie i zmywalne. Nad punktami wodnymi raczej powinny być kafelki- łatwiej utrzymać czystość.

Punkty wodne- Inspekcja Sanitarna zgodziła się na „rozdział czasowy”. Czyli w wyznaczonej komorze w zlewie myte są owoce. Nie wszystkie Inspekcje Sanitarne się na to zgadzają- normalnie potrzebne jest do tego pomieszczenie brudne.  O obróbce brudnej piszę TUTAJ

Przy punktach woda musi być zarówno ciepła i zimna, ścieki muszą być odprowadzane do kanalizacji.

Zmywarko-wyparzarka i zawsze będę się upierała nad zrobieniem pomieszczenia zmywalni. W przypadku natłoku klientów, naczynia wrzuca się do zmywalni i w wolnej chwili myje. Nie robi się niepotrzebny bałagan za barem. Dodatkowo zmywarki przemysłowe z krótkim cyklem (są inne niż

Toaleta- powinna mieć przedsionek czyli pomieszczenie izolujące.

Szatnia i toaleta dla pracowników- powinna być.

SPRZĘT

Ekspres do kawy

Witryna chłodnicza, lodówki oraz zamrażarki. Zamrażarka potrzebna jest do przechowywania owoców mrożonych oraz do przechowywania lodów. Witryna im większa, tym pomieści więcej ciast i innych wyrobów.

Kostkarka- super jeżeli jest, jeżeli nie ma- lód można kupić lub zrobić.

Blatów nigdy za dużo. Jeżeli wiesz ile chcesz mieć blatów- dorzuć jeszcze jeden.

 

SZKOLENIA I DOKUMENTY.

Jeżeli nie wiesz jak rozpocząć działalność i podejść do pomysłu stworzenia własnej kawiarni udaj się na szkolenie do Pana Kawy. Strona Pana Kawy TUTAJ

Szkolenie z Baristą. Jeżeli kupisz ekspres, to musisz umieć go używać i pienić mleko. Najlepiej żebyś umiał to robić sam, nigdy nie licz wyłącznie na pracowników, ponieważ oni się często zmieniają. Współpracuję ze świetnym Baristą Grzegorzem. Skontaktuj się z nim i powołaj na mój blog- może dostaniesz rabat?  Numer do Grzegorza 603-787-855

Szkolenie z Dokumentacji HACCP- tym zajmuję się ja.

Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?

– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla gofró, pączkarni, kawiarni sprawdź cennik TUTAJ

– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ

– umowę najmu,

– umowę na odbiór śmieci (jeżeli masz to wliczone w czynsz, a nie ma zapisu w umowie, musisz odręcznie napisać umowę między Tobą, a właścicielem lokalu, że śmieci są wliczone w czynsz),

– badanie wody – mikrobiologiczne lub też chemiczne (zależy których wymaga Twoja Inspekcja Sanitarna),

– drożność wentylacji- to robi kominiarz- niektóre Inspekcje Sanitarne tego wymagają

– projekt technologiczny lokalu. Tutaj jest to totolotek. Niektóre Inspekcje Sanitarne akceptują jeżeli sam rozrysujesz na kartce, gdzie co ustawiasz, inne Inspekcje oczekują, że będzie on zrobiony przez projektanta (najlepiej jeszcze Rzeczoznawcę ds. Sanitarnych), inne Inspekcje nic takie nie chcą. Średni koszt takiego projektu to około 3 tys zł.

Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

Polub i podziel się:

Komentarze