W związku z tym, że wygląd (w tym tez kolorystyka) żywności ma olbrzymi wpływ na chęć zakupu danego produktu, w przemyśle spożywczym stosuje się barwniki. Są grupy środków spożywczych dla których zakazane jest dodawanie barwników i innych substancji (np. cukrów) oraz istnieją normy dotyczące ilości wprowadzanego barwinka do żywności. Jak stosować barwniki? Zgodnie z Rozporządzeniem czy zgodnie z etykieta na opakowaniu?

 

Danuta Biczyńska- domowa cukiernia

 

Stosowanie barwników spożywczych oraz innych substancji zostało określone w kilku  Rozporządzeniach (zarówno krajowych, jak i Unijnych). Przebrnięcie przez przepisy i wytłumaczenie tego na język prosty zajęło mi sporo czasu. Dlatego poniżej przedstawiam to w możliwie jak najprostszy sposób.

Za zdjęcia cukierkowych  produktów dziękuję Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła- więcej zdjęć TUTAJ

oraz za zdjęcia odjechanych tortów dziękuję Danuta Biczyńska – domowa cukiernia- więcej zdjęć TUTAJ

 

Danuta Biczyńska- domowa cukiernia

 

Gdzie szukać aktów prawnych dotyczących stosowania barwników spożywczych?

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1129/2011z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008  znajduje się TUTAJ

Krajowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych pokrywa się z Rozporządzeniem Unijnym

Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła

O czym mowa w Rozporządzeniu?

Rozporządzenie określa rodzaj żywności do której barwniki (i inne dodatki jak np. substancje słodzące) nie mogą być dodawane (np. miód, mleko, oleje, chleby i produkty podobne), ponadto określa wszystkie dozwolone barwniki do stosowania w przemyśle żywnościowym- w tym w przemyśle cukrowniczym, produkcji lodów i produkcji pieczywa.

 

Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła

Jak poruszać się po Rozporządzeniu?

Załączniki do rozporządzenia mają kilka tabel

Tabela w części B (str. 7) wymienia wszystkie barwniki spożywcze, które są dopuszczone do stosowania (w krajach Unii Europejskiej) np. kurkumina, błękit brylantowy, karmel, srebro, glin- dla poszczególnych barwników zostały określone normy w przypadku dawkowania określane w mg/l lub mg/kl

Danuta Biczyńska- domowa cukiernia

Grupa II  (str. 21) to Barwniki spożywcze dopuszczone na poziomie quantum satis

Co to oznacza? Nie określono maksymalnej dawki danego barwnika (czy też substancji). Stosuje się ja zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), ale nie wyżej niż poziom zamierzonego celu. Czyli używamy tyle barwnika, żeby osiągnąć zamierzony kolor (i nie więcej).

Takimi barwnikami są np. ryboflawiny, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin.

Danuta Biczyńska- domowa cukiernia

Grupa III (str. 22) to Barwniki spożywcze o łącznym maksymalnym poziomie- czyli istnieją łączne maksymalne dawki przy stosowaniu tego barwnika spożywczego m.inn. dla Czerwień Allura AC , Luteina.

Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła

Tabela Części E (str. 73) DOPUSZCZONE DODATKI DO ŻYWNOŚCI ORAZ WARUNKI ICH STOSOWANIA W KATEGORIACH ŻYWNOŚCI

Numer Kategorii wyrobów cukierniczych to 05

Z tabeli dowiadujemy się np., że maksymalną dawką stosowania barwników z Grupy III jest 300 (mg/l lub mg/kg).

Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła

Jak stosować barwniki? Czy zgodnie z rozporządzeniem czy z etykietą widniejąca na opakowaniu?

Barwniki stosujemy zgodnie z etykietą. Barwniki spożywcze dostępne w sklepach nigdy w swoim składzie nie zawierają 100 % barwnika, oprócz tego są rozpuszczalniki jak woda, gliceryna i inne substancje dodatkowe np. cukier. Czyli 1 mg (lub tez 1 kropla) mieszaniny barwnika nigdy nie będzie zawierała w swoim składzie wyłącznie 1 mg danego barwnika.

Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła

Jeżeli masz jakieś pytania śmiało skontaktuj się ze mną.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.