HACCP dla pubu z Małą Gastronomią. Jak otworzyć PUB na przykładzie „Atelier Drinkbar u Poliego” w Zielonej Górze.
Marek zawsze marzył o posiadaniu własnego baru, po tym jak natrafiła się okazja przejęcia pubu w okolicach swojego domu, długo się nie zastanawiał. Miała przyjemność stworzyć dla Marka dokumentację HACCP i obserwuję jak radzi sobie w prowadzeniu pubu. Poznajcie historię Marka.
Spełniamy marzenia.
Marek obejrzał kiedyś film „Koktajl” z Tomem Criusem i Bryanem Brownem, wtedy zapragnął posiadać własny bar, a piosenka „Addicted to love” stała się jedną z jego ulubionych (ta w wersji Tiny Turner).
Zresztą zobaczcie sami. Każdy chciałby być Tomem Cruisem w 1988r. Źródło filmu Youtube. „Koktajl” i”Addicted to love”
Kiedy w okolicy jego domu zwalniał się pub, Marek długo się nie zastanawiał i postanowił spróbować swoich sił. Było to pół roku temu.
Wszystkie fotki pochodzą ze strony FB Aterier Drinkbar u Poliego
Atelier Drinkbar u Poliego znajduje się w Zielonej Górze, przy ul. Sobieskiego 11
Facebook pubu Marka znajdziecie TUTAJ
Marek znał puby od strony klienta. Zwiedził Polskę w wzdłuż i w szerz w poszukiwaniu idealnego pubu. Później takiego pubu szukał w Europie. Podpatrywał, uczył się i analizował. Znalazł pomysł na własne prowadzenie biznesu.
Marek jest samoukiem. Rozkręca swój pub powoli. Ma ogromną ilość pomysłów, a wspiera go rodzina oraz bliscy przyjaciele. Jak sam przyznał- jest ciężko, a odwiedziny stałych bywalców pubu pozwalają mu optymistycznie patrzeć w przyszłość.
W Atelier organizowane są różne imprezy tematyczne „Dzień pielęgniarki”, „Dzień ratownika”. Organizuje się wymianę winyli, a w samym Atelier można posłuchać muzyki z płyt.
W Zielonej Górze najważniejsze są trzy rzeczy! Żużel, Koszykówka i Kabarety. To wszystko można zobaczyć w Atelier. Sport na telebimach przy dobrym Czeskim piwie. Na małej scenie goszczą znani kabareciarze, jak i początkujący stand-upowcy. Organizowane są też koncerty na żywo.
Atelier jest małym, przytulnym pubem w przyjemnym chłodnym podziemiu miasta. Ze względu na kubaturę nie zmieściła się kuchnia z prawdziwego zdarzenia. Dlatego prowadzona jest tam Mała Gastronomia w przeznaczanym do tego celu pomieszczeniu. Bo czym innym zagryźć dobrego browara jak nie chlebem ze smalcem i ogórkiem?
Spytałam Marka co go zaskoczyło w prowadzeniu biznesu?
„Ciężka praca jaką trzeba włożyć, totalny brak przewidywalności. Nie wiemy tak naprawdę na co się nastawiać na każdy kolejny dzień. Czy jutro klienci zechcą 100 drinków, czy 100 piw. Różnorodność pomysłów na prowadzenie baru w podpowiedzi od gości baru. Co gość, to inny pomysł”.
Co okazało się fajne w posiadaniu własnego pubu?
„Spełnienie marzeń, kontakt z człowiekiem, robienie czegoś dobrego dla kogoś.”
Co okazało się trudne?
„Zaspokoić gusta gości, zdobywanie przeogromnej wiedzy o tajnikach sztuki barmańskiej. Moje wieloletnie zdobywanie wiedzy poprzez podpatrywanie barmanów okazało się kroplą w morzu. Ciągłe szkolenia i zdobywane doświadczenie już za barem to ciągle mało. Cały czas trzeba się uczyć i uczyć…
Trudne i ciężkie fizycznie jest zaopatrzenie baru. Okazało się, że prowadzenie baru, to ciągłe zakupy: zaopatrzenie toalet, ściereczki, serwetki, kwiatki, świeczki, szkło etc. etc.
Trudniejsze były również negocjacje z dostawcami. Nowy niewielki bar traktowany jest przez nich marginalne. Wcale nie dają tyle gratisów ile mogło się wydawać, właściwie o wszystko trzeba walczyć i zadbać we własnym zakresie”.
Na co należy zwrócić uwagę szukając miejsca pod pub?
Za barem muszą znaleźć się przynajmniej 2 punkty wodne. Jeden do mycia rąk, drugi do mycia kufli. Jeżeli chcesz serwować napoje ciepłe w filiżankach, również za barem musi się znaleźć zmywarko-wyparzarka.
Kostkarka to stały element wyposażenia baru.
Zamrażarka- oprócz lodówki bardzo pomocna za barem jest zamrażarka, znam puby które wykorzystują ja w celu szybszego schłodzenia szkła.
Miejsce na kegi (chyba, że kegi masz podłączone w innym pomieszczeniu).
Przy prowadzeniu Małej Gastronomii musisz posiadać osobne pomieszczenie, w którym się będzie gotowało i smażyło. Tam też potrzebne są punkty wodne.
Do odbioru pubu przez Sanepid potrzebujesz dokumentów:
– Księgę HACCP dla pubu z Małą Gastronomią wraz z Księga GHP-GMP. Tym zajmuję się zawodowo sprawdź OFERTA I CENNIK,
– aktualnym wyniku badania wody,
– okazaniu umowy na odbiór odpadów – o odpadach piszę TUTAJ
– Orzeczeniach do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym piszę TUTAJ
– książce kontroli przedsiębiorcy (za około 5 zł w sklepie papierniczym)
Miałam ogromną przyjemność poznać Marka i stworzyć dokumentację HACCP oraz GHP-GMP dla pubu Atelier Drinkbar u Poliego.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)