HACCP dla Namiotu Gastronomicznego na przykładzie „Za Wierchem” z Morawczyny.

Może to wydać się dziwne, ale namioty gastronomiczne tzw. tymczasowe punkty gastronomiczne też podlegają zatwierdzeniu oraz kontrolom Inspekcji Sanitarnej.W zależności od tego jaką żywność będziemy sprzedawać, namiot musi być dostosowany pod kilkoma względami.

Książkowo dostosowany namiot gastronomiczny opisuję na podstawie „Za Wierchem” z Morawczyny. Jest to jeden z najlepiej dostosowanych namiotów jaki miałam przyjemność oglądać. Dodatkowo prowadzony jest przez bardzo sympatycznych Górali z którymi bardzo chętnie współpracuję. Dzisiejszy wpis to sama przyjemność!

Strona FB „Za Wierchem” znajduje się TUTAJ

Stoisko Gastronomiczne „Za Wierchem”

Wymogi dla namiotu gastronomicznego:

  • Dach i podłoga. Wiele punktów gastronomicznych robi podłogę. Rozwiązania są różne: podesty, gumoleum. Łatwiej wtedy utrzymać czystość. Jeżeli stoi się na chodniku często jedzenie spada na ziemię i nawet kiedy się pozamiata, to i tak po pewnym czasie chodnik przykleja się do podeszwy. Jeżeli stoimy w trawie, to po pewnym czasie od deptania zaczynają się unosić tumany kurzu.
  • Powierzchnie gładkie, zmywalne batów
  • Urządzenia chłodnicze, mroźnicze oraz grzewcze- w zależności od tego jaki rodzaj żywności sprzedajemy,

  • Umywalka do mycia rąk. Coraz częściej spotykana w takich punktach. W „Za Wierchem” umywalka ma 2 baniaki. Jeden z wodą czystą, drugi na ścieki. Woda wpompowywana jest do kranu za pomocą elektrycznej pompki.

Do zatwierdzenia namiotu gastronomicznego przez Sanepid potrzebujesz:

– rozstawić namiot- nieliczne Inspekcje Sanitarne zatwierdzają namioty na podstawie zdjęcia- tzn. zrobisz zdjęcie namiotu na własnej posesji, żeby nie ciągać go na teren lokalnego Sanepidu

– orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych

– dokumentacją HACCP dla Tymczasowego Punktu Gastronomicznego wraz z Księga GHP-GMP. Sprawdź OFERTA I CENNIK

– jeżeli używasz wodę z kranu- wtedy badanie wody. Jeżeli używasz wodę źródlaną butelkowaną- nie ma problemu.

Co ze ściekami? Ścieków nie wolno wylewać do kratek na chodnikach. Organizator imprez masowych ma obowiązek wskazać miejsce, gdzie takie ścieki można wylewać. Niektóre Stacje Benzynowe są dostosowane do wylewania takich ścieków.

Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

Polub i podziel się:

Komentarze