HACCP dla Restauracji. Jak przejąć istniejącą już restaurację i zrobić to dobrze? Zapraszam do „Między nami” w Zielonej Górze!

Kamila i Łukasz postanowili otworzyć własną restaurację.  Poszukiwania idealnego lokalu trwały kilka miesięcy, w końcu padło na lokal w którym restauracja już istniała, wystarczyło tchnąć w to miejsce nowe życie, pomysły, zaangażowanie i mnóstwo pracy i tak powstało „Między nami”.

Wszystkie zdjęcia zamieszczone we wpisie udostępniło mi „Między nami”. Strona facebooka Restauracji „Między nami” znajduje się TUTAJ.

„Między nami” mieści się w Zielonej Górze, przy Al. Niepodległości 11.

Restauracja „Między nami” w Zielonej Górze, AL. Niepodległości 11 fot. SAS Wnętrza i Kuchnie

ZACZYNAMY

Kilka miesięcy temu skontaktowało się ze mną świetne młode małżeństwo- Kamila i Łukasz. Mieli konkretny pomysł na stworzenie nowego ciekawego miejsca. Miejsca, gdzie oprócz świetnej kuchni powstanie atmosfera sprzyjająca spędzaniu czasu wspólnie z innymi ludźmi.

Kamila od dziecka związana jest z gastronomią, Łukasz związany jest ze światem biznesu. Brat Kamili- Denis Wiater jest Chefem. To musiało się udać!

Wspólnie obejrzeliśmy kilka lokali, zawsze w lokalu było jakieś „ale”. Jeżeli pomieszczenia kuchenne się nadawały, to sala nie dawała klimatu i na odwrót. Kamila i Łukasz bardzo chcieli otworzyć ciekawe miejsce, ale byli cierpliwi i czekali aż nadejdzie taki dzień i lokal pojawi się sam!

JEST LOKAL

Po kilku miesiącach Kamila i Łukasz zadzwonili z dobrymi wieściami! Jest lokal, już istniejącej Restauracji. Trzeba tchnąć w niego nowe życie, pomysły, pasję i energię. Z Łukaszem obejrzałam całe zaplecze kuchenne, sprawdziliśmy stan techniczny budynku, wentylację, pomieszczenie brudne i czyste. Sprawdziliśmy jak wygląda budynek pod względem stanu BHP oraz zabezpieczenia pożarowego. Kuchnia była w dobrym stanie i wymagała jedynie odświeżenia i pomalowania.

 

fot. SAS Wnętrza i Kuchnie

Kamila miała już swój pomysł na wygląd sali i baru.Zagospodarowanie sali, wydzielenie poszczególnych stref i odsłonięcie okien, nowe (przytulne) oświetlenie. Warunek był jeden- piec kaflowy za barem zostaje!

fot. SAS Wnętrza i Kuchnie

Denis miał pomysł na menu i stworzenie karty!

„Między nami” to Kamila i Łukasz- właściciele (od lewej) oraz Chef Denis Wiater.

W RODZINIE SIŁA! MALUJĄ I REKRUTUJĄ!

Aranżacją sali zajął się SAS Wnętrza i Kuchnie, a Kamila nad wszystkim czuwała i ostatecznie stawiał na swoim. Łukasz zajął się organizacją remontu pomieszczeń kuchennych i całą niechcianą papirologią związaną z prowadzeniem działalności (od wizyty Sanepidu, kominiarza, przez strażaków i na pozwoleniu na koncesję kończąc). Denis kompletował załogę. Wspólnie zatrudnili świetnych Chefów, pomoce kuchenne oraz załogę do obsługi klienta. Ja maiłam przyjemność stworzyć Dokumentację HACCP oraz GHP i GMP dla Restauracji „Między nami”.

fot. SAS Wnętrza i Kuchnie
fot. SAS Wnętrza i Kuchnie
fot. SAS Wnętrza i Kuchnie

fot. SAS Wnętrza i Kuchnie
fot. SAS Wnętrza i Kuchnie

Po skompletowaniu załogi wspólnie z właścicielami i Chefem Denisem przeszkoliliśmy całą ekipę z zasad higieny, HACCPu i zachowania się w stosunki do gościa restauracji. Dziewczyny, przepraszam ale musiałam czepić się w kwestii „krzykliwości” paznokci! 😉

JAK SOBIE RADZĄ?

„Między nami” okazało się strzałem w dziesiątkę! Miałam okazję przez krótką chwilę porozmawiać z Kamilą (jest dziewczyna w ciągłym biegu!).

Właściciele są codziennie w Restauracji i bardzo często można ich tam spotkać. Kamila jest prawdziwą „Panią domu”. Wita gości, rozmawia z nimi, przez co tworzy wspaniałą atmosferę.

Restauracja w weekendy jest wypełniona po brzegi, więc wolny poniedziałek należy się każdemu! To dzień na złapanie oddechu, odpoczęcie całej załogi i zregenerowaniu sił, przemyślenie całego menu oraz konkretnego porządku na kuchni (większość restauracji właśnie w poniedziałki odsuwa meble kuchenne i dokładnie szoruje wszystkie kąty).

 

Jeżeli jest taka potrzeba, to Łukasz staje na zmywaku, a Kamila dołącza do ekipy gotującej- tam nikt pracy się nie boi!

Kamila zauważyła, że do „Między nami” przychodzi dużo randkowiczów, czyli miłość wisi tam w powietrzu! Dodatkowo w porze lunchu jest tam dużo spotkań biznesowych.

Przytulny kącik z kanapami i kominkiem tworzy miłą  strefę na wypicie drinka czy też kawy!

fot. SAS Wnętrza i Kuchnie

Za przesuwnymi panelami na ścianie został sprytnie ukryty telewizor, czyli w czasie ważnych wydarzeń sportowych Restauracja jest gotowa na każdego gościa!

No i kuchnia! Kuchnia broni się sama! Trzeba przyjść i spróbować! Oj warto!!!

Miałam ogromną przyjemność poznać właścicieli i całą ekipę i będę oczywiście stałym gościem w „Między nami”.

Kamilo, Łukaszu i Denisie (oraz cała załogo „Między nami”). To była sama przyjemność z Wami współpracować! Ogromna dawka nowych pomysłów i energii!

A jeżeli Ty planujesz otworzyć lub przejąć istniejącą już Restaurację, dalsza część wpisu jest dla Ciebie!

Do odbioru przez Sanepid, Restauracja „Między nami” potrzebowała:

– Dokumentację HACCP dla Restauracji wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzę dokumentację dla Ciebie OFERTA I CENNIK

– Wynik badania wody w lokalu (spytaj czy jest to badanie w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).

– Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,

– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską.

– Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych (za około 5 zł).

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie TUTAJ

Pozdrawiam

Ania

 

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

 

 

 

Polub i podziel się:

Komentarze