HACCP dla Restauracji. Jak przejąć istniejącą już restaurację i zrobić to dobrze? Zapraszam do „Między nami” w Zielonej Górze!
Kamila i Łukasz postanowili otworzyć własną restaurację. Poszukiwania idealnego lokalu trwały kilka miesięcy, w końcu padło na lokal w którym restauracja już istniała, wystarczyło tchnąć w to miejsce nowe życie, pomysły, zaangażowanie i mnóstwo pracy i tak powstało „Między nami”.
Wszystkie zdjęcia zamieszczone we wpisie udostępniło mi „Między nami”. Strona facebooka Restauracji „Między nami” znajduje się TUTAJ.
„Między nami” mieści się w Zielonej Górze, przy Al. Niepodległości 11.

ZACZYNAMY
Kilka miesięcy temu skontaktowało się ze mną świetne młode małżeństwo- Kamila i Łukasz. Mieli konkretny pomysł na stworzenie nowego ciekawego miejsca. Miejsca, gdzie oprócz świetnej kuchni powstanie atmosfera sprzyjająca spędzaniu czasu wspólnie z innymi ludźmi.
Kamila od dziecka związana jest z gastronomią, Łukasz związany jest ze światem biznesu. Brat Kamili- Denis Wiater jest Chefem. To musiało się udać!
Wspólnie obejrzeliśmy kilka lokali, zawsze w lokalu było jakieś „ale”. Jeżeli pomieszczenia kuchenne się nadawały, to sala nie dawała klimatu i na odwrót. Kamila i Łukasz bardzo chcieli otworzyć ciekawe miejsce, ale byli cierpliwi i czekali aż nadejdzie taki dzień i lokal pojawi się sam!
JEST LOKAL
Po kilku miesiącach Kamila i Łukasz zadzwonili z dobrymi wieściami! Jest lokal, już istniejącej Restauracji. Trzeba tchnąć w niego nowe życie, pomysły, pasję i energię. Z Łukaszem obejrzałam całe zaplecze kuchenne, sprawdziliśmy stan techniczny budynku, wentylację, pomieszczenie brudne i czyste. Sprawdziliśmy jak wygląda budynek pod względem stanu BHP oraz zabezpieczenia pożarowego. Kuchnia była w dobrym stanie i wymagała jedynie odświeżenia i pomalowania.

Kamila miała już swój pomysł na wygląd sali i baru.Zagospodarowanie sali, wydzielenie poszczególnych stref i odsłonięcie okien, nowe (przytulne) oświetlenie. Warunek był jeden- piec kaflowy za barem zostaje!

Denis miał pomysł na menu i stworzenie karty!

W RODZINIE SIŁA! MALUJĄ I REKRUTUJĄ!
Aranżacją sali zajął się SAS Wnętrza i Kuchnie, a Kamila nad wszystkim czuwała i ostatecznie stawiał na swoim. Łukasz zajął się organizacją remontu pomieszczeń kuchennych i całą niechcianą papirologią związaną z prowadzeniem działalności (od wizyty Sanepidu, kominiarza, przez strażaków i na pozwoleniu na koncesję kończąc). Denis kompletował załogę. Wspólnie zatrudnili świetnych Chefów, pomoce kuchenne oraz załogę do obsługi klienta. Ja maiłam przyjemność stworzyć Dokumentację HACCP oraz GHP i GMP dla Restauracji „Między nami”.





Po skompletowaniu załogi wspólnie z właścicielami i Chefem Denisem przeszkoliliśmy całą ekipę z zasad higieny, HACCPu i zachowania się w stosunki do gościa restauracji. Dziewczyny, przepraszam ale musiałam czepić się w kwestii „krzykliwości” paznokci! 😉
JAK SOBIE RADZĄ?
„Między nami” okazało się strzałem w dziesiątkę! Miałam okazję przez krótką chwilę porozmawiać z Kamilą (jest dziewczyna w ciągłym biegu!).
Właściciele są codziennie w Restauracji i bardzo często można ich tam spotkać. Kamila jest prawdziwą „Panią domu”. Wita gości, rozmawia z nimi, przez co tworzy wspaniałą atmosferę.
Restauracja w weekendy jest wypełniona po brzegi, więc wolny poniedziałek należy się każdemu! To dzień na złapanie oddechu, odpoczęcie całej załogi i zregenerowaniu sił, przemyślenie całego menu oraz konkretnego porządku na kuchni (większość restauracji właśnie w poniedziałki odsuwa meble kuchenne i dokładnie szoruje wszystkie kąty).
Jeżeli jest taka potrzeba, to Łukasz staje na zmywaku, a Kamila dołącza do ekipy gotującej- tam nikt pracy się nie boi!
Kamila zauważyła, że do „Między nami” przychodzi dużo randkowiczów, czyli miłość wisi tam w powietrzu! Dodatkowo w porze lunchu jest tam dużo spotkań biznesowych.
Przytulny kącik z kanapami i kominkiem tworzy miłą strefę na wypicie drinka czy też kawy!

Za przesuwnymi panelami na ścianie został sprytnie ukryty telewizor, czyli w czasie ważnych wydarzeń sportowych Restauracja jest gotowa na każdego gościa!
No i kuchnia! Kuchnia broni się sama! Trzeba przyjść i spróbować! Oj warto!!!
Miałam ogromną przyjemność poznać właścicieli i całą ekipę i będę oczywiście stałym gościem w „Między nami”.
Kamilo, Łukaszu i Denisie (oraz cała załogo „Między nami”). To była sama przyjemność z Wami współpracować! Ogromna dawka nowych pomysłów i energii!
A jeżeli Ty planujesz otworzyć lub przejąć istniejącą już Restaurację, dalsza część wpisu jest dla Ciebie!
Do odbioru przez Sanepid, Restauracja „Między nami” potrzebowała:
– Dokumentację HACCP dla Restauracji wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzę dokumentację dla Ciebie OFERTA I CENNIK
– Wynik badania wody w lokalu (spytaj czy jest to badanie w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).
– Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,
– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską.
– Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych (za około 5 zł).
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie TUTAJ
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)