HACCP dla manufaktury słodyczy na przykładzie „Krainy Słodkości” z Zielonej Góry.

Pani Paulina i Pani Żaklina otworzyły pracownię słodyczy, miejsce gdzie ręcznie produkuje się lizaki, cukierniki, żelki i czekoladę na wszystkie możliwe okazje. Do tego prowadzą warsztaty dla dzieci w wieku szkolnym, dziecięce grupy przychodzą popatrzeć jak lepi się lizaki, a później lepią lizaki samodzielnie! Zapraszam do „Krainy Słodkości”.

„Kraina Słodkości” to niewielki lokal znajdujący się na Zielonogórskim Deptaku, przy ul. Żeromskiego 17.

W ciepłe dni, drzwi do sklepu są otwarte, a zapach cukru i lukrecji niesie się po ulicy. „Krainę Słodkości” można wyczuć nosem na około 20 metrów.

„Kraina Słodkości”, Zielona Góra ul. Żeromskiego 17

Dodatkowym plusem jest to, że jak człowiek wejdzie do „Krainy słodkości”, to cały przesiąka zapachem słodyczy. Najpiękniejsze perfumy świata!

Strona „Krainy Słodkości” znajduje się TUTAJ

Strona facebookowa jest TUTAJ

Dziewczyny produkują słodycze na WSZYSTKIE okazje! A wiadomo, że najlepszym prezentem jest cukier!

Za co lubię Krainę Słodkości?

  • za słodycze w każdej ilości (mój dentysta też ich chyba lubi),
  • za zapach (tak najprawdopodobniej pachnie tęcza) i to że zapach towarzyszy mi na włosach przez pół dnia,
  • za możliwość bezkarnego patrzenia się na produkcję,
  • za zmienne wystawy w oknie (zmieniają się kilka razy w ciągu roku w zależności od okoliczności),
  • za to, że dostaję tam oczopląsu,
  • za miłą obsługę!

Zdjęcia w lokalu wykonałam sama oraz pochodzą ze strony facebooka „Krainy słodkości”.

Produkcja na oczach, a wymogi SANEPIDU.

Najfajniejszą rzeczą w „Krainie Słodkości” jest to, że można zobaczyć jak słodycze się robi. Jak się je skręca i nadaje kształt. A, że od patrzenia człowiek nie tyje, to jestem częstym gościem w „Krainie Słodkości”.

Rzut pomieszczeń w lokalu

Lada produkcyjna została zabezpieczona szybą (czyli klient nie kichnie i nie kaszlnie na produkt).

Do tego w części produkcyjnej jest umywalka do mycia rąk, każdy kto wchodzi na produkcję ulepić sobie lizaka, ma obowiązek najpierw umyć ręce.

Dodatkowo w lokalu jest jeszcze drugie pomieszczenie produkcyjne „kuchnia”, to tam wykonuje się mieszanki (jest kuchenka), roztapia czekoladę i myje cały sprzęt produkcyjny.

Do wglądu dla oka pozostawiono wyłącznie tą ciekawszą części produkcji.

Słodycze dla każdego! Dbamy o klientów.

Oprócz tradycyjnie słodzonych słodyczy, są tez słodycze słodzone stewią, lizaki vege oraz tradycyjne. Właścicielki lokalu proszą swoich klientów o informowanie o ewentualnych alergiach.

Jeżeli chcesz zostać producentem słodyczy, reszta wpisu jest dla Ciebie!

Producenci słodyczy, wymagania pomieszczeń i dokumentacji!

WYMOGI TECHNICZNE

ŚCIANY– muszę być gładkie i zmywalne. Sprawdza się wszystko kafelki, zmywalna farba, lamperia,.

PODŁOGA– tak samo jak w przypadku ścian, musi być gładka, zmywalna, równa i bez ubytków. Wszelkiego rodzaju kafelki, panele, zmywalny beton. W drzwiach nie powinno być progów.

BLATY, REGAŁY I POWIERZCHNIE ROBOCZE.

Identycznie jak w powyższych przypadkach powierzchnie takie muszą być zmywalne! Nie musi być to nierdzewka (oczywiście taka jest wytrzymalsza) mogą być to zwykłe kuchenne blaty, również drewniane (odpowiednio zaimpregnowane).

WENTYLACJA

W każdym, dosłownie w każdym pomieszczeniu powinna być kratka wentylacyjna (zrobiona albo w kominie wentylacyjnym, albo przez ścianę na zewnątrz- zakończona kominem), jest to tzw. wentylacja grawitacyjna. W toalecie w pomieszczeniu gdzie jest muszla klozetowa ZAWSZE wentylacja mechaniczna (czyli wiatraczek elektryczny).

PUNKTY WODNE

W pomieszczeniach takich jak pomieszczenie produkcyjne, mycia kuwet oraz pomieszczeniu brudnym powinna być umywalka do mycia rąk. Oprócz umywalki powinien znajdować się zlew. W pomieszczeniu produkcyjnym punkt wodny służy do mycia drobnego sprzętu produkcyjnego.

We wszystkich punktach wodnych woda ciepła i zimna.

DRZWI

Pomimo, że są one dość niewygodne podczas procesu produkcji, powinny być w każdym pomieszczeniu.

OKNA

W oknach uchylnych powinny być moskitiery.

Jako producent słodyczy  musisz pamiętać o:

Etykietowaniu swoich wyrobów oraz o zaznaczeniu na etykietach kaloryczności oraz alergenów- o etykietach piszę TUTAJ

Badaniu wyrobu gotowego- to zależy jaką masz instrukcję zawartą w dokumentacji GHP-GMP, tam masz napisane jak często powinieneś robić badania słodyczy pod względem mikrobiologicznym.

Określeniu terminu przydatności do spożycia słodyczy- takie badania wykonują Laboratoria Akredytowane.

Badaniu wody- w związku z tym, że wykorzystujesz wodę w procesie mycia maszyn musi być ona systematycznie badana pod względem mikrobiologicznym- o częstotliwości badania wody  mówi Procedura zawarta w księdze GHP-GMP.

Zachowaniu prawidłowej higieny podczas procesu produkcji, braku drobnej biżuterii u pracowników oraz o częstym myciu rąk.

Do odbioru swojej zakładu przez Sanepid potrzebujesz dokumentów:

– Księgę HACCP dla producentów słodyczy (HACCP dla manufaktury słodyczy) wraz z Księga GHP-GMP. Tym zajmuję się zawodowo sprawdź OFERTA I CENNIK,

– aktualnym wyniku badania wody,

– badaniu wyrobu gotowego pod względem obecności bakterii- niektóre Inspekcje Sanitarne wymagają takich badań w dniu odbioru,

– okazaniu umowy na odbiór odpadów – o odpadach piszę TUTAJ

– Orzeczeniach do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym piszę TUTAJ

– książce kontroli przedsiębiorcy (za około 5 zł w sklepie papierniczym)

Miałam ogromną przyjemność stworzyć dokumentację HACCP oraz GHP-GMP dla producenta słodyczy „Kraina Słodkości”.  Mam również przyjemność bardzo często współpracować zarówno z właścicielami, jak i personelem pracującym w „Krainie Słodkości” w Zielonej Górze.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

Polub i podziel się:

Komentarze