HACCP dla Pubu na przykładzie „ Beer and Drink Bar Pod Mostem” ze Słubic
Sebastian od czasów szkoły średniej interesował się alkoholem…, a dokładniej rzecz ujmując tajnikami przyrządzania drinków i pracą za barem. Jako człowiek już dorosły postanowił uwolnić się z korporacyjnych okowów (słowa Sebastiana) i połączyć swoją pasję i pracę i otworzył swój własny Pub „ Beer and Drink Bar Pod Mostem”. Most jest ważnym elementem Słubic, a dlaczego? To wszystko we wpisie!
Kilka miesięcy temu skontaktował się ze mną Sebastian. Otwierał Pub i potrzebował dokumentację dla Sanepidu. Przesłał mi projekt lokalu jaki stworzył z połączenia dwóch sąsiadujących lokali i tak poznałam „ Beer and Drink Bar Pod Mostem” ze Słubic.
Wszystkie fotki pochodzą od Sebastiana (Dzięki),
„ Beer and Drink Bar Pod Mostem” mieści się w Słubicach, przy ul.Kochanowskiego 9.
Strona lokalu TUTAJ
Spytałam Sebastiana czemu akurat taki pomysł i dlaczego taka nazwa? Oto co mi odpisał!
RODZINA I ZNAJOMI JAKO KRÓLIKI DOŚWIADCZALNE
„Robieniem drinków i pracą za barem interesowałem się już w szkole średniej. Nie pamiętam skąd to się u mnie wzięło, ale już wtedy postanowiłem, że kiedyś chciałbym dorywczo lub zawodowo zająć się miksowaniem alkoholi. Zrobiłem pierwszy krok. Zapisałem się na profesjonalny kurs barmański, zamówiłem prenumeratę pisma branżowego, zaopatrzyłem się w zapas kolorowych alkoholi i się zaczęło. Na początku robiłem drinki dla rodziny, później dla znajomych. Tworzyłem te klasyczne popularne na całym świecie, jak i te mniej znane, aż po te całkiem eksperymentalne.”
BO NALEWANIE MA ZNACZENIE
„Podczas pobytu na studiach z przykrością stwierdziłem, że dobrych barmanów praktykujących odpowiednie praktyki barmańskie jest jak na lekarstwo. Oczywiście nie od każdego oczekuje serwowania drinka na miarę mistrza, ale poprawnego nalania piwa do kufla już tak. Co wbrew pozorom ma kolosalny wpływ na smak piwa.
Myśl o własnym biznesie prześladowała mnie chyba tak długo jak pasja do robienia drinków.”
(I teraz każdy z nas żałuje, że nie znał Sebastiana w czasach swojej młodości!)
UCIECZKA Z KORPO
„Gdy przyszedł moment kiedy postanowiłem się uwolnić od korporacyjnych okowów i szukałem pomysłu na biznes, naszła mnie idea połączenia prowadzenia firmy i robienia tego co lubię. Tak narodził się „Beer & Drink Bar Pod Mostem”. „
NAZWA
„Pochodzę z miasta granicznego, którego jednym głównych punktów rozpoznawczych jest most łączący dwa miasta Polski i Niemiec- Słubic i Frankfurtu (most nad Odrą). W nazwie i w wystroju chciałem zawrzeć klimat miasta i jego charakter. Mieszkańcy będą czuli się jak u siebie, a nowo przybyli będą mogli w jednym miejscu zapoznać się z charakterem mojego rodzinnego miasta.”
Obecnie w Pubie dużo się dzieje, jest to miejsce spotkań oraz koncertów na żywo na które serdecznie zapraszam!
Przy okazji można przejść sobie nad Odrą i znaleźć się u naszego zachodniego sąsiada.
Miałam niezwykłą przyjemność stworzyć Sebastianowi dokumentację HACCP dla Pubu.
A jeżeli chcesz otworzyć własny PUB i zastanawiasz się jakie wymogi Sanepidu trzeba spełniać? Dalsza część wpisu jest dla Ciebie!
Na co należy zwrócić uwagę szukając miejsca pod pub?
Za barem muszą znaleźć się przynajmniej 2 punkty wodne. Jeden do mycia rąk, drugi do mycia kufli. Jeżeli chcesz serwować napoje ciepłe w filiżankach, również za barem musi się znaleźć zmywarko-wyparzarka.
Kostkarka to stały element wyposażenia baru.
Zamrażarka- oprócz lodówki bardzo pomocna za barem jest zamrażarka, znam puby które wykorzystują ja w celu szybszego schłodzenia szkła.
Miejsce na kegi (chyba, że kegi masz podłączone w innym pomieszczeniu).
Do odbioru pubu przez Sanepid potrzebujesz dokumentów:
– Księgę HACCP dla Pubu/Baru wraz z Księga GHP-GMP. Tym zajmuję się zawodowo sprawdź OFERTA I CENNIK,
– aktualnym wyniku badania wody,
– okazaniu umowy na odbiór odpadów – o odpadach piszę TUTAJ
– Orzeczeniach do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym piszę TUTAJ
– książce kontroli przedsiębiorcy (za około 5 zł w sklepie papierniczym)
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)