Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Czy plastik jest „bezpieczny”?
Coraz rzadziej w gastronomii (przede wszystkim w kuchniach) spotykamy się z opakowaniami szklanymi, papierowymi, metalowymi czy nawet drewnianym sprzętem. Wszystkie powyższe (naturalne) opakowania zostały wyparte przez plastik, który nie zawsze jest „bezpieczny”, ze względu na migrację substancji uwalnianej z wyrobu do żywności. O tym, czym się sugerować przy zakupie plastiku.
MATERIAŁY DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ.
Zgodnie z z Rozporządzeniem Komisji (WE) Nr 10/2011 (mówimy tu o prawie unijnym). Materiały do kontaktu z żywnością muszą być przebadane.
Powyższe rozporządzenie pozwala na wykorzystywanie (jedynie) 885 monomerów z których może być wytwarzany „bezpieczny” plastik.
BEZPIECZNY PLASTIK CZYLI MIGRACJA I JEJ LIMITY.
Wyroby do kontaktu z żywnością muszą zostać przebadane na tzw „migrację”.
Podczas badań laboratoryjnych stwarza się sztuczne środowisko żywnościowe i bada się ile monomerów czy też polimerów z plastiku przedostało się do żywności podczas dotykania. Przy tym wyznacza się granicę ile „plastiku” może przedstawiać się do żywności, żeby plastik pozostał „bezpiecznym”.
Jeżeli mamy wyznaczone granice, to oznacza że plastik do żywności się przedostaje w mniejszym lub większym stopniu.
KTÓRY TO BEZPIECZNY PLASTIK.
Opakowania „bezpieczne” powinny być oznakowane znakiem kieliszka i widelca. Również papiery do pakowania, folie aluminiowe, reklamówki jednorazowe, farby drukarskie z logo firmy na opakowaniach jednorazowych powinny posiadać znak, albo dołączony atest informujący o bezpieczeństwie.
Dlatego podczas zakupu zwracaj uwagę na oznakowanie plastikowych pojemników. Przeważnie oznakowanie znajduje się na dnie opakowania.
PLASTIK Z MARKETU BUDOWLANEGO.
W marketach budowlanych są dostępne duże plastikowe skrzynie- idealne wielkościowo do przechowywania dużej ilości pieczywa (bułki do kebabów itp.) zła wiadomość jest taka, że takie skrzynie zostały przeznaczone do przechowywania sprzętu remontowego, a plastik nigdy nie został przebadany. Dlatego nie wolno przechowywać w nim żywności!
KTO TO SPRAWDZA?
Wszystkie materiały i wyroby do kontaktu z żywnością badane są przez Inspekcję Sanitarną. Inspekcja Sanitarna pobiera próby czyli np. z supermarketu pobiera do badania kubki z nadrukami, kieliszki, łyżki i wysyła do badań laboratoryjnych.
POWIADOMIENIA O WYCOFANIU W MARKECIE.
Bardzo często w supermarketach zdarza się kartka ze zdjęciem kieliszka i ogłoszeniem o „uprzejmym zwrocie zakupionych kieliszków”. Nie oznacza to, że kieliszki są tak cenne że chcą je z powrotem. Najprawdopodobniej w ozdobnej farbie, którą dotykamy ustami podczas picia jest substancja niedozwolona (pewnie jakiś metal ciężki), który przy kontakcie z naszą śluzówką z ust od razu wchłania nam się do krwiobiegu. Dlatego nie jestem zwolennikiem „Chińsko-marketowej” porcelany.
JAK TO SPRAWDZIĆ?
Na stronie Głównego Inspektora Sanitarnego jest lista żywności oraz materiałów do kontaktu z żywnością, która została wycofana z obrotu z podaną przyczyną wycofania. Link na stronę GIS TUTAJ
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)