HACCP dla Ciebie na gościnnych występach. Prelekcja na Kongresie Gospodarczym Lubuskie 2018
W dniach 11-13 października odbył się w Lubuskiem Kongres Gospodarczy.
Swój panel dyskusyjny mieli również przedsiębiorcy związani z żywnością, zarówno jej produkcją jak i obrotem.
Dyskutowano o współczesnych wyzwaniach producentów żywności, a na pytania odpowiadali przedstawiciele instytucji kontrolujących oraz eksperci w których szeregach miałam przyjemność gościć. O czym dyskutowano? W telegraficznym skrócie.
12 października 2018 r. w ramach Kongresu Gospodarczego Lubuskie 2018 miałam przyjemność zasiąść w panelu dyskusyjnym skierowanym do producentów żywności oraz firm związanych z obrotem żywnością.
Wszystkie zdjęcia do wpisu dostałam od Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp z o.o (Dziękuję!)
W panelu zasiedli przedstawiciele Instytucji Kontrolujących oraz firm zajmujących się badaniami nad żywnością.
Na pytania odpowiadali:
- Jarosław Ławrynowicz (Kierownik Wydział Kontroli, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze )
- Lek. Wet. Jacek Kucharski (Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, Główny Inspektorat Weterynarii)
- Małgorzata Stodolak (Kierownik Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim)
- Anna Pyszczek (Właściciel haccpdlaciebie.pl)
- Dr Justyna Korycka (Kierownik Laboratorium, Lubuskie Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp z o.o.)
- Dr inż. Bartłomiej Koźniewski (Zastępca Dyrektora Działu B+R, JARS Sp. z o.o.)
Panel poprowadziła Agnieszka Cegielska dziennikarka, prezenterka związana ze stacją TVN. W programie Dzień Dobry TVN prowadzi cykl „Naturalnie”
O co nas pytano? Odpowiedzi na pytania w telegraficznym skrócie.
1. Pytano o kontrolę przedsiębiorców. Jak wyglądają kontrole? Czy są zapowiadane? Od czego zależy częstotliwość kontroli w danym zakładzie?
Głos zabrała Wojewódzka Stacja Sanitarno -Epidemiologiczna. Udzielono odpowiedzi na temat niezapowiadania się na kontrolę (z czego to wynika), o zakładach wysokiego ryzyka i o tym, że takie zakłady będą częściej kontrolowane niż np. zakłady zajmujące się wyłącznie obrotem żywnością
2. Kolejne pytanie dotyczyło HACCPu wraz z Dobrymi Praktykami Produkcyjnymi i Higienicznymi. Pytano o nadmiar „papierologii”, dlaczego wdrożenie HACCPu jest ważne i jak z głową można wprowadzić prowadzenie zapisów.
Miałam przyjemność odpowiedzieć na to pytanie z udziałem żywo dyskutujących uczestników kongresu. Rozmawialiśmy o możliwości uproszczenia prowadzenie zapisów, o różnicach w wymaganiach co do HACCPu przez różne instytucje nawet w tym samym województwie, ale różnym powiecie. O mocno liberalnym prawie żywnościowym i różnej interpretacji prawa przez różne osoby podczas kontroli. Uczestnicy kongresu podali przykłady jak to wygląda w ich przedsiębiorstwach zarówno związanych z produkcją wyrobów z owoców, zakładach mięsnych oraz drobnych przedsiębiorstwach.
3. Czy każda branża spożywcza musi spełnić takie same wymogi odnośnie produkcji żywności? Czy któraś ma rzeczywiście łatwiej, bądź trudniej?
Na to pytanie w żywej dyskusji miał przyjemność zabrać głos Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych. W żywej wymianie zdań co do podziałów na różne sektory producentów żywności stwierdzono, że trudniejsze wyzwania stoją przed producentami związanymi z ubojem zwierząt i drobiu.
Dodatkowo Główny Inspektorat Weterynarii wskazał problem, jakim jest migracja ptaków w okresie jesiennym oraz związane z tym występowanie ognisk Ptasiej Grypy.
Dyskusja producentów mięsa i drobiu była żywa i pełna ciekawych przykładów, zarówno z Polski jak i zagranicy.
4. Zadano pytanie o badanie żywności, znowu zapytano która branża spożywcza ma łatwiej?
Głos zabrała Kierownik Laboratorium Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp z o.o..
Szeroko dyskutowano na temat badań w żywności, na temat oznaczania poszczególnych bakterii w różnego rodzajach środkach spożywczych, o kaloryczności i innego rodzaju oznaczeniach.
Dyskusję podsumowano stwierdzeniem, że laboratorium badawcze nie ma prawa powiadomić Instytucji Kontrolujących o nieprawidłowych wynikach badań danych środków spożywczych. Dyskutowano jedynie o możliwości sugerowania przez laboratorium badawcze wprowadzenia zmian w procesach technologicznych u danego producenta. Oczywiście nie wszyscy producenci chętni są do wprowadzenia zmian, ponieważ wiąże się to z kosztami.
5. Ostatnia tematyka w tym panelu dotyczyła oznaczania poszczególnych pierwiastków w żywności.
Głos zabrał Zastępca Dyrektora Działu B+R, JARS Sp. z o.o.
Podyskutowano o oznaczaniu niebezpiecznych pierwiastków w żywności, ale również o takich których się nie oznacza, a są niebezpieczne dla naszego zdrowia. W żywym panelu dyskusyjnych została omówiona niemalże cała Tablica Mendelejewa.
Na koniec wywarła dyskusja wśród słuchaczy na temat produkcji żywności w Polsce, jak i innych krajach Unii Europejskiej. Ku naszej radości nie odstajemy wymogami oraz jakością od naszych sąsiadów, a w niektórych dziedzinach to inne kraje mógłby się od nas uczyć (co tez czynią).
Tego dnia odbyły się również inne panele dyskusyjne skierowane do producentów żywności. . Były również panele dotyczące Winiarstwa oraz omówiono nowoczesne trendy w produkcji żywności. Prelekcje wygłosili przedstawiciele zarówno dużych koncernów spożywczych, jak i małe jednoosobowe firmy. Odbyło się sporo rozmów kuluarowych, gdzie przedsiębiorcy mieli okazję porozmawiać i wymienić się doświadczeniem.
Pozostaje mi zaprosić na kolejny Kongres Gospodarczy w Lubuskiem, już za rok.
Zajrzyj na mojego Facebooka TUTAJ
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)