W dniach 11-13 października odbył się w Lubuskiem Kongres Gospodarczy.

Swój panel dyskusyjny mieli również przedsiębiorcy związani z żywnością, zarówno jej produkcją jak i obrotem.

Dyskutowano o współczesnych wyzwaniach producentów żywności, a na pytania odpowiadali przedstawiciele instytucji kontrolujących oraz eksperci w których szeregach miałam przyjemność gościć. O czym dyskutowano? W telegraficznym skrócie.

12 października 2018 r. w ramach Kongresu Gospodarczego Lubuskie 2018 miałam przyjemność zasiąść w panelu dyskusyjnym skierowanym do producentów żywności oraz firm związanych z obrotem żywnością.

Wszystkie zdjęcia do wpisu dostałam od Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp z o.o (Dziękuję!)

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018
Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

W panelu zasiedli przedstawiciele Instytucji Kontrolujących oraz firm zajmujących się badaniami nad żywnością.

Na pytania odpowiadali:

  • Jarosław Ławrynowicz (Kierownik Wydział Kontroli, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Zielonej Górze )
  • Lek. Wet. Jacek Kucharski (Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii, Główny Inspektorat Weterynarii)
  • Małgorzata Stodolak (Kierownik Oddziału Bezpieczeństwa Żywności, Żywienia i Kosmetyków, Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gorzowie Wielkopolskim)
  • Anna Pyszczek (Właściciel haccpdlaciebie.pl)
  • Dr Justyna Korycka (Kierownik Laboratorium, Lubuskie Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp z o.o.)
  • Dr inż. Bartłomiej Koźniewski (Zastępca Dyrektora Działu B+R, JARS Sp. z o.o.)

Panel poprowadziła Agnieszka Cegielska dziennikarka, prezenterka związana ze stacją TVN. W programie Dzień Dobry TVN prowadzi cykl „Naturalnie”

O co nas pytano? Odpowiedzi na pytania w telegraficznym skrócie.

1. Pytano o kontrolę przedsiębiorców. Jak wyglądają kontrole? Czy są zapowiadane? Od czego zależy częstotliwość kontroli w danym zakładzie?

Głos zabrała Wojewódzka Stacja Sanitarno -Epidemiologiczna. Udzielono odpowiedzi na temat niezapowiadania się na kontrolę (z czego to wynika), o zakładach wysokiego ryzyka i o tym, że takie zakłady będą częściej kontrolowane niż np. zakłady zajmujące się wyłącznie obrotem żywnością

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

2. Kolejne pytanie dotyczyło HACCPu wraz z Dobrymi Praktykami Produkcyjnymi i Higienicznymi. Pytano o nadmiar „papierologii”, dlaczego wdrożenie HACCPu jest ważne i jak z głową można wprowadzić prowadzenie zapisów.

Miałam przyjemność odpowiedzieć na to pytanie z udziałem żywo dyskutujących uczestników kongresu. Rozmawialiśmy o możliwości uproszczenia prowadzenie zapisów, o różnicach w wymaganiach co do HACCPu przez różne instytucje nawet w tym samym województwie, ale różnym powiecie. O mocno liberalnym prawie żywnościowym i różnej interpretacji prawa przez różne osoby podczas kontroli. Uczestnicy kongresu podali przykłady jak to wygląda w ich przedsiębiorstwach zarówno związanych z produkcją wyrobów z owoców, zakładach mięsnych oraz drobnych przedsiębiorstwach.

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

3. Czy każda branża spożywcza musi spełnić takie same wymogi odnośnie produkcji żywności? Czy któraś ma rzeczywiście łatwiej, bądź trudniej?

Na to pytanie w żywej dyskusji miał przyjemność zabrać głos Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno -Spożywczych. W żywej wymianie zdań co do podziałów na różne sektory producentów żywności stwierdzono, że trudniejsze wyzwania stoją przed producentami związanymi z ubojem zwierząt i drobiu.

Dodatkowo Główny Inspektorat Weterynarii wskazał problem, jakim jest migracja ptaków w okresie jesiennym oraz związane z tym występowanie ognisk Ptasiej Grypy.

Dyskusja producentów mięsa i drobiu była żywa i pełna ciekawych przykładów, zarówno z Polski jak i zagranicy.

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

4. Zadano pytanie o badanie żywności, znowu zapytano która branża spożywcza ma łatwiej?

Głos zabrała Kierownik Laboratorium Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp z o.o..

Szeroko dyskutowano na temat badań w żywności, na temat oznaczania poszczególnych bakterii w różnego rodzajach środkach spożywczych, o kaloryczności i innego rodzaju oznaczeniach.

Dyskusję podsumowano stwierdzeniem, że laboratorium badawcze nie ma prawa powiadomić Instytucji Kontrolujących o nieprawidłowych wynikach badań danych środków spożywczych. Dyskutowano jedynie o możliwości sugerowania przez laboratorium badawcze wprowadzenia zmian w procesach technologicznych u danego producenta. Oczywiście nie wszyscy producenci chętni są do wprowadzenia zmian, ponieważ wiąże się to z kosztami.

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

5. Ostatnia tematyka w tym panelu dotyczyła oznaczania poszczególnych pierwiastków w żywności.

Głos zabrał Zastępca Dyrektora Działu B+R, JARS Sp. z o.o.

Podyskutowano o oznaczaniu niebezpiecznych pierwiastków w żywności, ale również o takich których się nie oznacza, a są niebezpieczne dla naszego zdrowia. W żywym panelu dyskusyjnych została omówiona niemalże cała Tablica Mendelejewa.

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

Na koniec wywarła dyskusja wśród słuchaczy na temat produkcji żywności w Polsce, jak i innych krajach Unii Europejskiej. Ku naszej radości nie odstajemy wymogami oraz jakością od naszych sąsiadów, a w niektórych dziedzinach to inne kraje mógłby się od nas uczyć (co tez czynią).

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

Tego dnia odbyły się również inne panele dyskusyjne skierowane do producentów żywności. . Były również panele dotyczące Winiarstwa oraz omówiono nowoczesne trendy w produkcji żywności. Prelekcje wygłosili przedstawiciele zarówno dużych koncernów spożywczych, jak i małe jednoosobowe firmy. Odbyło się sporo rozmów kuluarowych, gdzie przedsiębiorcy mieli okazję porozmawiać i wymienić się doświadczeniem.

Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018
Kongres Gospodarczy Lubuskie 2018

Pozostaje mi zaprosić na kolejny Kongres Gospodarczy w Lubuskiem, już za rok.

Zajrzyj na mojego Facebooka TUTAJ

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.