HACCP dla produkcji domowej. Zmiany w przepisach od 01.01.2019 r.
Z dniem 1 stycznia 2019 r. weszła w życie zmiana ułatwiająca zgłaszanie produkcji domowej do Inspekcji Sanitarnej. Dobra wiadomość dla osób planujących zalegalizowanie swojego interesu w postaci Produkcji Domowej w Inspekcji Sanitarnej w 2019 r. W Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia nastąpiła drobna zmiana.
Chodzi dokładnie o fakt pojawienia się przedstawiciela Inspekcji Sanitarnej w kuchni w dniu odbioru.
W art. 63 ust. 2 został dopisany punkt 14, który zwalnia z obowiązku składania do Inspekcji Sanitarnej wniosku o zatwierdzenie i wpis, a należny złożyć wyłącznie „Wniosek o wpis zakładu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej”.
Co taka zmiana oznacza dla przedsiębiorcy?
Sanepid nie musi przyjść na odbiór kuchni. Po złożeniu wniosku o wpis i przedstawieniu stosownych dokumentów (w tym oczywiście HACCP dla Produkcji Domowej, oraz GHP-GMP dla Produkcji Domowej), zostajemy „zalegalizowani” i możemy produkować żywność w sposób legalny.
Czy Sanepid jednak może przyjść na odbiór naszej kuchni?
W niektórych przypadkach może się tak zdarzyć, że jednak będą chcieli zobaczyć stan faktyczny pomieszczenia.
Jednak ogromna ilość Inspekcji Sanitarnych w grudniu 2018 r. poradziła o wstrzymanie się ze składanie wniosku i przeczekaniem do stycznia 2019 r, ze względu na nowe przepisy. Związane jest to również z tym, że Inspekcja Sanitarna nie pojawiła się na odbiorze.
Jakie dokumenty są wymagane?
– Dokumentacja HACCP dla Produkcji Domowej wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzoną dla Ciebie- bez żadnych gotowców OFERTA I CENNIK
– Wynik badania wody w domu (spytaj czy jest to badanie w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).
– Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,
– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską.
– Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych (za około 5 zł).
Co z późniejszymi kontrolami? Czy Sanepid nie pojawi się w takiej kuchni?
Późniejsze kontrole pozostają bez zmian. Nadal Inspekcja Sanitarna nie zapowiada się na kontrolę, tylko puka do drzwi i kontroluje warunki w jakich żywność jest produkowana.
Czy to dobre zmiany?
Z jednej strony Inspekcja Sanitarna ma mniej pracy i nie musi oglądać każdej domowej kuchni, kuchni przerobionej z piwnicy czy też z garażu.
Dla przyszłych producentów jest to na pewno mniejszy stres. Z drugiej strony do tej pory Inspekcja Sanitarna miała wpływ i decydowała czy dana kuchnia się nadaje, czy warunki techniczne pomieszczeń są prawidłowe.
Nie mniej jednak zalegalizować swoją produkcję należy!
O tym, że produkcja domowa jest legalna pisałam w kilku artykułach na swoim blogu.
O wymogach jakie powinna spełniać kuchnia pisałam TUTAJ
O wygranej walce z lokalnym Sanepidem i zatwierdzeniu domowej kuchni, opisałam w historii Torcika TUTAJ
A o tym jak dostosować garaż pod wymogi Sanepidu, można przeczytać na podstawie Ani i „Czas na Ciacho”, o TUTAJ
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka TUTAJ
Pozdrawiam
Ania
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)