HACCP dla produkcji domowej. Zmiany w przepisach od 01.01.2019 r.

Z dniem 1 stycznia 2019 r. weszła w życie zmiana ułatwiająca zgłaszanie produkcji domowej do Inspekcji Sanitarnej. Dobra wiadomość dla osób planujących zalegalizowanie swojego interesu w postaci Produkcji Domowej w Inspekcji Sanitarnej w 2019 r. W Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r o bezpieczeństwie żywności i żywienia nastąpiła drobna zmiana.

Chodzi dokładnie o fakt pojawienia się przedstawiciela Inspekcji Sanitarnej w kuchni w dniu odbioru.

W art. 63 ust. 2 został dopisany punkt 14, który zwalnia z obowiązku składania do Inspekcji Sanitarnej wniosku o zatwierdzenie i wpis, a należny złożyć wyłącznie „Wniosek o wpis zakładu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej”.

 

Co taka zmiana oznacza dla przedsiębiorcy?

Sanepid nie musi przyjść na odbiór kuchni. Po złożeniu wniosku o wpis i przedstawieniu stosownych dokumentów (w tym oczywiście HACCP dla Produkcji Domowej, oraz GHP-GMP dla Produkcji Domowej), zostajemy „zalegalizowani” i możemy produkować żywność w sposób legalny.

Czy Sanepid jednak może przyjść na odbiór naszej kuchni?

W niektórych przypadkach może się tak zdarzyć, że jednak będą chcieli zobaczyć stan faktyczny pomieszczenia.

Jednak ogromna ilość Inspekcji Sanitarnych w grudniu 2018 r. poradziła o wstrzymanie się ze składanie wniosku i przeczekaniem do stycznia 2019 r, ze względu na nowe przepisy. Związane jest to również z tym, że Inspekcja Sanitarna nie pojawiła się na odbiorze.

Jakie dokumenty są wymagane?

– Dokumentacja HACCP dla Produkcji Domowej  wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzoną dla Ciebie- bez żadnych gotowców OFERTA I CENNIK

– Wynik badania wody w domu (spytaj czy jest to badanie w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).

– Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,

– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską.

– Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych (za około 5 zł).

Co z późniejszymi kontrolami? Czy Sanepid nie pojawi się w takiej kuchni?

Późniejsze kontrole pozostają bez zmian. Nadal Inspekcja Sanitarna nie zapowiada się na kontrolę, tylko puka do drzwi i kontroluje warunki w jakich żywność jest produkowana.

Czy to dobre zmiany?

Z jednej strony Inspekcja Sanitarna ma mniej pracy i nie musi oglądać każdej domowej kuchni, kuchni przerobionej z piwnicy czy też z garażu.

Dla przyszłych producentów jest to na pewno mniejszy stres. Z drugiej strony do tej pory Inspekcja Sanitarna miała wpływ i decydowała czy dana kuchnia się nadaje, czy warunki techniczne pomieszczeń są prawidłowe.

Nie mniej jednak zalegalizować swoją produkcję należy!

O tym, że produkcja domowa jest legalna pisałam w kilku artykułach na swoim blogu.

O wymogach jakie powinna spełniać kuchnia pisałam TUTAJ

O wygranej walce z lokalnym Sanepidem i zatwierdzeniu domowej kuchni, opisałam w historii Torcika TUTAJ

A o tym jak dostosować garaż pod wymogi Sanepidu, można przeczytać na podstawie Ani i „Czas na Ciacho”, o TUTAJ

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka TUTAJ

Pozdrawiam

Ania

Polub i podziel się:

Komentarze