HACCP dla kuchni w Gościńcu na przykładzie Gościńca Stara Szkoła Uście
Na pograniczu woj. lubuskiego i woj. wielkopolskiego leży bardzo mała wieś- Uście. We wsi stał stary budynek, budynek ponad 100 letni. W budynku kiedyś mieściła się szkoła.Obiekt niestety popadł w ruinę. W tym samym czasie we Wrocławiu mieszkali i pracowali Kasia i Rafał. Pracowali w dużych korporacjach, a dziennie spędzali bardzo dużo czasu w korku (podczas dojazdu do pracy). Po latach takiego dojeżdżania (a raczej stania w korkach) oraz pracy w dużej firmie, postanowili zmienić swoje życie. Uciekli do Uścia i własnoręcznie wyremontowali piękny, stary budynek. Stworzyli magiczne miejsce- Gościniec Stara Szkoła Uście.
Wszystkie zdjęcia otrzymałam od Starej Szkoły w Uściu, a strona ich facebooka znajduje się TUTAJ.
POCZĄTEK WSZYSTKIEGO
Budynek stanowił ogromne wyzwanie. Całość trzeba było wyremontować całkowicie, od nowych instalacji elektrycznych i wodnych, po nowe tynki, okna i podłogi. Nasi bohaterowie robili wszystko sami, dlatego remont zajął im 2 lata.
SPOTKANIE W PIĘKNYCH OKOLICZNOŚCIACH PRZYRODY
Pewnego pięknego, letniego popołudnia miałam przyjemność zawitać (w samym środku remontu) do Kasi i Rafała. Kuchnia już była, ale poza kuchnią był remont. Remont wszystkiego! Wszystkie tynki były zerwane do gołej (pięknej) cegły, wszędzie wisiały kable i rury, schody nie nadawały się do bezpiecznego poruszania się, podłóg zresztą też nie było. Usiedliśmy w cieniu starej stodoły jedząc domowy placek z owocami i planowaliśmy jak rozmieść zaplecze kuchenne, żeby w Gościńcu można było organizować imprezy okolicznościowe.
Kasia przy okazji opowiedziała mi historię budynku. O tym, że latem przyjeżdżali tu harcerze, a swoją stołówkę mieli w stodole. W tym czasie Rafał murował własnoręcznie grilla z jednoczesną funkcją pieca do pizzy. Rozmawialiśmy o remoncie, o późniejszym wyglądzie, o tym że będzie sauna i jacuzzi. Niedaleko Uścia znajduje się Jezioro Rudno, Jezioro Wilcze i Orchowe, a do dyspozycji będą rowery. Aż chciało się zostać tam dłużej (oczywiście gdyby nie było remontu).
WYMOGI DLA POMIESZCZEŃ
Remont trwał już rok. Oprócz istniejącej kuchni (i tylko dołożeniu jej kilku punktów wodnych) musieliśmy zmieścić obieralnię warzyw i zmywalnię naczyń. Dodatkowo musiała powstać pralnia (skoro Gościniec miał oferować również noclegi).
Rozrysowaliśmy całe zaplecze na kartce, obmyślaliśmy gdzie zrobić punkty wodne i wentylację.
Gospodarzy zostawiłam z pomysłem i pracą na kolejny rok, a sama uciekłam (z pełnym brzuchem po pysznym placku) z placu boju.
PO 12 MIESIĄCACH ZMAGAŃ
Po roku moim oczom ukazał się przepiękny budynek. Budynek z klimatycznym wnętrzem, pełen ciepła i oryginalnej (poniemieckiej) cegły.
Dodatkowo stodoła została wyremontowana, powstało jacuzzi opalane drewnem oraz za stodołą stanęła sauna.
Jestem bardzo dumna z Kasi i Rafała, że tak świetnie sobie poradzili i stworzyli tak magiczne miejsce.
A żeby zobaczyć jak wygląda całość, to trzeba do Uścia przyjechać!
A jeżeli interesują Cię wymogi techniczne i sanitarne dla stworzenia kuchnia w Gościńcu, Agroturystyce lub innym miejscu do organizacji imprez to reszta wpisu jest dla Ciebie.
I. WYMOGI TECHNICZNE DLA POMIESZCZEŃ
ŚCIANY– muszę być gładkie i zmywalne. Sprawdza się wszystko kafelki, zmywalna farba, lamperia, pleksi, szkło. Z doświadczenia wiem, że w pomieszczeniu kuchennym warto zainwestować w kafelki- są łatwe do czyszczenia, odporne na obicie. Zdecydowanie kafelki powinny być nad punktami wodnymi (umywalki i zlewy) tam najczęściej ściany są tłuste.
PODŁOGA– tak samo jak w przypadku ścian, musi być gładka, zmywalna, równa i bez ubytków. Wszelkiego rodzaju kafelki, panele, zmywalny beton.
BLATY, REGAŁY I POWIERZCHNIE ROBOCZE.
Identycznie jak w powyższych przypadkach powierzchnie takie muszą być zmywalne! Nie musi być to nierdzewka (oczywiście taka jest wytrzymalsza) mogą być to zwykłe kuchenne blaty, również drewniane (odpowiednio zaimpregnowane).
WENTYLACJA
W każdym pomieszczeniu powinna być kratka wentylacyjna (zrobiona albo w kominie wentylacyjnym, albo przez ścianę na zewnątrz- również w postaci komina), jest to tzw. wentylacja grawitacyjna. Oczywiście w kuchni muszą być indywidualne odciągi stanowiskowe (okapy). W niektórych przypadkach w pomieszczeniach musi być wentylacja nawiewno-wywiewna lub wentylacja (np. kiedy kuchnia znajduje się w piwnicy). W toalecie w pomieszczeniu gdzie jest muszla klozetowa ZAWSZE wentylacja mechaniczna (czyli wiatraczek elektryczny).
PUNKTY WODNE
W powyższym przypadku w kuchni mamy 3 punkty wodne. Do mycia rak, do mycia garów i sprzętu oraz komorę do mycia mięsa.
Dodatkowo 2 punkty wodne w obieralni oraz punkt wodny w zmywalni naczyń.
OBIERALNIA
W Uściu korzystają z warzyw i owoców od pobliskich rolników, dlatego do mycia i obierania wymagana jest obieralnia. Dodatkowo w obieralni wyznaczone jest stanowisko do dezynfekcji jaj.
II. Wymogi dla dokumentacji:
Co potrzebujesz na odbiór Sanepidu?
– Dokumentacja HACCP dla Gościńca, Agroturystyki, Kuchni z z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzoną dla Ciebie- bez żadnych gotowców OFERTA I CENNIK
– Wynik badania wody (spytaj czy jest to badanie w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).
– Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,
– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (dawna Książeczka Sanepidowska)
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie TUTAJ
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)