Emilia Kuhn-Zakurzewska jest rzeczoznawcą ds. higienicznosanitarnych, do tego jest architektem.

Poznałyśmy się na szkoleniu i zawsze chętnie wymieniamy się doświadczeniem i dzielimy nowo zdobyta wiedza.

A, że budowlańcem ani architektem nie jestem, postanowiłam zadać ekspertowi kilka pytań ekspertowi

Kontakt na Emilii na końcu wpisu 🙂

HACCP dla Ciebie:  Czy projektowanie lokalu gastronomicznego oraz zakładu przemysłowego bardzo się różni?

Emilia Kuhn-Zakurzewska: Jeśli chodzi o różnice w projektowaniu lokalu gastronomicznego, a budynku przemysłowego jest ogromna różnica ponieważ budynki przemysłowe mają ściśle określone technologie np. zakłady lakiernicze spawalnicze galwanizacja laboratoria zakłady wytwarzania kosmetyków, piekarni, cukierni, ubojni, masarni każdy z nich różni się od siebie technologia procesem przyjęcia towaru, wytwarzania oraz ekspedycją. W każdym z nich trzeba przyjąć inne standardy związane np. z wentylacją – która sprawia największy problem w zakładach produkcyjnych i przemysłowych.  Różnice można zauważyć również w zapleczach sanitarno -higienicznych gdzie często procesy produkcyjne wymuszają tzw. szatnie przepustowe czyli zatnie tzw ” czystą ” i „brudną”.

 

HdC: Jakie trudności spotykają architekta w projektowaniu przestrzeni?

EK-Z:Największym problemem jest miejsce – gabaryty budynku. Bardzo często ogranicza nas miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego albo warunki zabudowy, które określają nam gabaryt budynku, jego wysokość, szerokość, długość, określają teren biologicznie czynny, dojścia dojazdy parkingi. Super jest kiedy możemy projektować budynek od podstaw ale bardzo często zdarza się, że Inwestorzy kupują już istniejące budynki i je przekształcają do własnych potrzeb- tzw. – zmiana sposobu użytkowania – wtedy jesteśmy ograniczeni na maxa.

 

HdC: Prawo żywnościowe i budowlane czasami jest napisane niejasno.Czy różne Inspekcje Sanitarne mają różne wizje jeżeli chodzi o wymogi pomieszczeń?

EK-Z:TAK. ZDECYDOWANIE TAK. Projektując i uzgadniając projekty na terenie całej Polski spotkałam się  z różnymi interpretacjami jednego przepisu. Zreszaą orzecznictwo sądowe tez jest niezgodne i nie jednomyślne. Niestety posiadając dużą wiedzę praktyczną oraz umiejętności czasami zdarza się, że Pani w Sanepidzie uprze się że ma być po jej myśli i niestety nie przeskoczymy tego- dlatego bardzo często jeśli działam  w terenie przygotowujemy koncepcję i uzgadniamy ją z lokalnymi władzami Inspekcji Sanitarnej.

 

HdC: Najciekawszy projekt jaki do tej pory robiłaś to…

EK-Z:Tak Najciekawszym projektem było Wytwórnia Kosmetyków z pozyskiwania kolagenu ze skór ryby – Pamiętam to był pierwszy duży projekt w mojej karierze zawodowej na terenie Portu Gdanskiego – oni maja swój wewnętrzny Sanepid i swoje wytyczne, ale po długiej drodze konsultacji udało się uzyskać pozwolenie na użytkowanie i zakład prężnie działa do tej pory.

 

HdC: Jaki projekt było najtrudniej wywalczyć w Inspekcji Sanitarnej?

EK-Z:Interpretacje „pracy czasowej” – czyli pomieszczenie nie przeznaczone na stały pobyt ludzi- kiedyś musiałam zwrócić się o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji żeby odmówili wszczęcia postępowania, bo nie jest wymagane – taka trochę sztuka dla sztuki – aby przekonać panią w Sanepidzie ze jednak na tego typu pomieszczenie nie jest wymagane odstępstwo i można taki projekt uzgodnić

Mgr inż. arch. Emilia Kuhn-Zakurzewska
Rzeczoznawca ds. sanitarnohigienicznych – numer uprawnień 4-BPiO/2018 w zakresie bud. przemysłowych i ogólnobudowlanych bez służby zdrowi.

projekty-technologiczne.com.pl

Emilia Kuhn-Zakurzewska