HACCP dla Ciebie pyta eksperta Emilia Kuhn-Zakurzewska rzeczoznawca ds. higienicznosanitarnych
Emilia Kuhn-Zakurzewska jest rzeczoznawcą ds. higienicznosanitarnych, do tego jest architektem.
Poznałyśmy się na szkoleniu i zawsze chętnie wymieniamy się doświadczeniem i dzielimy nowo zdobyta wiedza.
A, że budowlańcem ani architektem nie jestem, postanowiłam zadać ekspertowi kilka pytań ekspertowi
Kontakt na Emilii na końcu wpisu 🙂
HACCP dla Ciebie: Czy projektowanie lokalu gastronomicznego oraz zakładu przemysłowego bardzo się różni?
Emilia Kuhn-Zakurzewska: Jeśli chodzi o różnice w projektowaniu lokalu gastronomicznego, a budynku przemysłowego jest ogromna różnica ponieważ budynki przemysłowe mają ściśle określone technologie np. zakłady lakiernicze spawalnicze galwanizacja laboratoria zakłady wytwarzania kosmetyków, piekarni, cukierni, ubojni, masarni każdy z nich różni się od siebie technologia procesem przyjęcia towaru, wytwarzania oraz ekspedycją. W każdym z nich trzeba przyjąć inne standardy związane np. z wentylacją – która sprawia największy problem w zakładach produkcyjnych i przemysłowych. Różnice można zauważyć również w zapleczach sanitarno -higienicznych gdzie często procesy produkcyjne wymuszają tzw. szatnie przepustowe czyli zatnie tzw ” czystą ” i „brudną”.
HdC: Jakie trudności spotykają architekta w projektowaniu przestrzeni?
EK-Z:Największym problemem jest miejsce – gabaryty budynku. Bardzo często ogranicza nas miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego albo warunki zabudowy, które określają nam gabaryt budynku, jego wysokość, szerokość, długość, określają teren biologicznie czynny, dojścia dojazdy parkingi. Super jest kiedy możemy projektować budynek od podstaw ale bardzo często zdarza się, że Inwestorzy kupują już istniejące budynki i je przekształcają do własnych potrzeb- tzw. – zmiana sposobu użytkowania – wtedy jesteśmy ograniczeni na maxa.
HdC: Prawo żywnościowe i budowlane czasami jest napisane niejasno.Czy różne Inspekcje Sanitarne mają różne wizje jeżeli chodzi o wymogi pomieszczeń?
EK-Z:TAK. ZDECYDOWANIE TAK. Projektując i uzgadniając projekty na terenie całej Polski spotkałam się z różnymi interpretacjami jednego przepisu. Zreszaą orzecznictwo sądowe tez jest niezgodne i nie jednomyślne. Niestety posiadając dużą wiedzę praktyczną oraz umiejętności czasami zdarza się, że Pani w Sanepidzie uprze się że ma być po jej myśli i niestety nie przeskoczymy tego- dlatego bardzo często jeśli działam w terenie przygotowujemy koncepcję i uzgadniamy ją z lokalnymi władzami Inspekcji Sanitarnej.
HdC: Najciekawszy projekt jaki do tej pory robiłaś to…
EK-Z:Tak Najciekawszym projektem było Wytwórnia Kosmetyków z pozyskiwania kolagenu ze skór ryby – Pamiętam to był pierwszy duży projekt w mojej karierze zawodowej na terenie Portu Gdanskiego – oni maja swój wewnętrzny Sanepid i swoje wytyczne, ale po długiej drodze konsultacji udało się uzyskać pozwolenie na użytkowanie i zakład prężnie działa do tej pory.
HdC: Jaki projekt było najtrudniej wywalczyć w Inspekcji Sanitarnej?
EK-Z:Interpretacje „pracy czasowej” – czyli pomieszczenie nie przeznaczone na stały pobyt ludzi- kiedyś musiałam zwrócić się o odstępstwo do Wojewódzkiej Stacji żeby odmówili wszczęcia postępowania, bo nie jest wymagane – taka trochę sztuka dla sztuki – aby przekonać panią w Sanepidzie ze jednak na tego typu pomieszczenie nie jest wymagane odstępstwo i można taki projekt uzgodnić
Mgr inż. arch. Emilia Kuhn-Zakurzewska
Rzeczoznawca ds. sanitarnohigienicznych – numer uprawnień 4-BPiO/2018 w zakresie bud. przemysłowych i ogólnobudowlanych bez służby zdrowi.
projekty-technologiczne.com.pl
Tagi
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)