HACCP dla puntu sprzedaży na hali targowej na przykładzie Kombucha Koala ze Szczecina
Kombucha (czyt. kombucza) to gazowany napój wytworzony w procesie naturalnej fermentacji. Kombucha to sfermentowana herbata z bakteriami SCOBY.
W Zachodniopomorskim znajduje się mała wytwórnia Kombuchy, a napić się tego napoju można na stoisku Koala Kombucha co niedzielę w Szczecinie na OFF Marinie (Zygmunta Chmielewskiego 18, 71-899 Szczecin) między 10.00 i 15.00. lub zagadać online koala-kombucha.pl
Wszystkie fotki dostałam od Macieja, a facebook Koala-Kombucha znajduje się O TUTAJ
Koala Kombucha to rodzinna firma, a czym jest kombucha i skąd pomysł na sprzedaż jej w Polsce? Na te pytania odpowiedział mi Maciej.
Co to jest kombucha?
Kombucha znana również jako grzybek herbaciany lub grzybek japoński wywodzi się z naturalnej medycyny japońskiej. Receptura przyrządzania napoju ma już ponad 2000 lat, w Polsce świeciła swoje sukcesy kilkadziesiąt lat temu, przed pojawieniem się napojów takich jak Pepsi Cola. Znana jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości w regulacji procesów trawiennych, czyszczenia flory bakteryjnej jelit i wzmacniania odporności.
Jak powstaje kombucha?
Wystarczy zaparzyć herbatę, zasypać cukrem, napar wychłodzić, dodać bakterie SCOBY, odstawić na 2-3 tyg i BOOM! kombucha gotowa.
Po co w ogóle ją produkować?
A teraz jeżeli chcesz założyć własne stoisko a hali targowej-
reszta wpisu jest dla Ciebie!
Wymogi techniczne dla punktu sprzedaży na hali targowej
- blaty i powierzchnie robocze- powierzchnia gładka, zmywalna (drewno, kafelki, plastik, metal, szkło itp)
- Urządzenia chłodnicze, mroźnicze oraz grzewcze- w zależności od tego jaki rodzaj żywności sprzedajemy,
- umywalka do rąk z zapewnioną wodą ciepłą i zimną
Do zatwierdzenia punktu sprzedaży przez Sanepid potrzebujesz:
– orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników
– dokumentacją HACCP dla Tymczasowego Punktu Gastronomicznego/ punktu sprzedaży na hali targowej wraz z Księga GHP-GMP. Sprawdź OFERTA I CENNIK
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało się ze mną.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)