HACCP dla sklepu. Na przykładzie Sklepu „Koneser Cafe kawy i herbaty świata” w Zielonej Górze.
Pan Andrzej prowadzi sklep. Mały, niezwykły sklep z kawą i herbatą. Co jest niezwykłego w tych gorących napojach? To, że trzeba umieć je parzyć. A Pan Andrzej nauczy klienta jak dziecko.
Sklep „Koneser Cafe” mieści się w Zielonej Górze, na Ryneczku KONFIN, przy ul. Anieli Krzywoń 6. To jeden z wielu pawilonów, który powstał na dawnym targowisku, więc ludzie z przyzwyczajenia przychodzą i oczywiście się targują!
Sklep Koneser Cafe kawy i herbaty świata ma swojego Facebooka i jest on TUTAJ
Zdjęcia zrobiłam sama oraz niektóre pochodzą z FB Koneser Cafe
Sklep mieści się między pawilonem z warzywami, a pawilonem z mięsem. Zaraz obok pawilonu z piżamami! Czuj klimat ryneczku!
Po wejściu do sklepu człowieka najpierw uderza zapach przeróżnych kaw i herbat, a później dostaje oczopląsu. Pan Andrzej jest specjalistą w dobieraniu smaku pod względem: upodobania smakowego, upodobania smakowego o którym jeszcze nie wiesz, pory roku, alergii, nastroju lub też jego braku, etapu w życiu i pogody.
You know nothing (Jon Snow)!
Kiedy myślisz, że znasz się na kawie i piłeś już prawie wszystkie rodzaje, Pan Andrzej jest w stanie Cię zaskoczyć. Pierwszego dnia w sklepie spędziłam prawie 1,5 godziny.
Pan Andrzej najpierw spyta, jak zaparzasz kawę lub też jakiego rodzaju masz ekspres. Bo kawę powinno się mielić na odpowiednią grubość do różnych ekspresów. Później Pan Andrzej pyta o nasze upodobania, na końcu uruchamia jedną ze swoich magicznych maszyn.
Ja tego dnia nauczyłam się parzyć kawę na Dripperze! Dostałam wagę, stoper, czajnik który pokazuje ile stopni ma woda i instrukcję obsługi. Chodziło o przelanie odpowiedniej ilości wody, w stosunku do danego czasu- żeby kawę najlepiej zaparzyć. Byłam pilnym uczniem. Zapach był nieziemski. Przy okazji przyszedł klient, który chciał wypróbować nowy rodzaj kawy i się załapał na degustację. Na „zagrychę” dostaliśmy galaretkę cytrusową w czekoladzie i zdecydowanie była to wisienka na torcie! Oczywiście ze sklepu wyszłam z Dripperem (kupiłam, nie że ukradłam), który został moim najlepszym przyjacielem o poranku!
Co już wiem! Że nie tak jak trzeba parzyłam kawę, że bardziej wolę po południ kawę z Afryki (bo ma posmak cytrusów), a rano z Ameryki Południowej (bo ma posmak czekolady). No i wiem, że zakochałam się w Dripperze!
Jeżeli jesteś grzecznym klientem, Pan Andrzej zrobi kawę z ekspresu i dodatkowo spieni mleko! Tam piłam idealne cappuccino!
Kawę i herbatę sprzedaje się na wagę. Dodatkowo kawa może być mielona na miejscu na dowolną grubość ziaren. Pan Andrzej dodatkowo drukuje etykiety z napisami- jeżeli kawę lub herbatę dajesz jako prezent. Czy może być lepszy prezent??
Jeżeli planujesz otworzyć sklep, o czym musisz pamiętać?
- Powierzchnia podłóg, blatów, regałów, ścian- gładka zmywalna. Drewno może być, ale musi być dobrze zaimpregnowane.
- W pomieszczeniu musi być wentylacja grawitacyjna (kratka).
- Jeżeli sprzedajesz coś na wagę, to musisz mieć umywalkę do mycia rąk oraz zlew do mycia drobnego sprzętu (tutaj do mycia ekspresu, łyżek itp.)- umywalka z toalety się nie liczy.
- Musi być toaleta z przedsionkiem- w przedsionku umywalka do mycia rąk.
- Jeżeli sprzedajesz kawę na wynos musisz posiadać aktualne badanie wody. Jeżeli chcesz serwować kawę na miejscu musisz posiadać zmywarko-wyparzarkę do szkła. Jeżeli nie posiadasz- jednorazowe kubki.
Jakie dokumenty potrzebujesz do odbioru Sanepidu?
- Projekt technologiczny (nie zawsze musisz posiadać, zależy to od Sanepidu)
- HACCP dla sklepu i GHP-GMP dla sklepu. Tym zajmuję się ja- sprawdź OFERTA I CENNIK
- Umowę na odbiór śmieci (może być w umowie najmu)
- Ważne orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych (ewentualnie książeczka Sanepidowska)
- Badanie wody (jeżeli chcesz serwować kawę na miejscu)
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)