HACCP dla Ciebie podpowiada. Terminy mrożenia żywności w gastronomii.
O segregacji żywności w urządzeniach oraz o terminie przechowywania żywności w stanie zamrożenia w gastronomii.
W przypadku mrożenia żywności w lokalach gastronomicznych- a konkretniej terminów jak długo taka żywność może leżakować w urządzeniu mroźniczym możemy posiłkować się informacjami zawartymi w Polskich Normach.
Terminologia mrożonych wyrobów kulinarnych (wyprodukowanych w formie wyrobów lub półproduktów) znajduje się w Polskiej Normie PN-A-94001. W powyższej Normie wyjaśnione są terminy określające czym są m.inn. sosy, wyroby kulinarne mięsne, wyroby kulinarne rybne itp. poniżej zestawienie co zawarte jest w Normie
Terminy przechowywania żywności w warunkach zamrożenia określone są w Polskiej Normie PN-A-07005.
Norma kierowana jest do producentów żywności, natomiast często lokale gastronomiczne posiłkują się powyższą normą gdy zmuszone są do mrożenia swoich wyrobów.
W powyższej normie określone zostały zasady przechowywania żywności m.inn.
- w jednej komorze składowej mogą znajdować się rożne produkty, pod warunkiem, że nie występuję ich wzajemne szkodliwe oddziaływanie
- produkty wydzielające intensywny zapach powinny być składowane oddzielnie (np. ryby)- dopuszcza się przechorowanie w jednej komorze, jeżeli jeden z produktów zapakowany jest w opakowanie zabezpieczające przed przenikaniem zapachu.
Tabela 10 określa terminy dla wyrobów kulinarnych
Przytoczę część tabeli w granicach temperatur od -18,1 st. C do – 22 st. C
Potrawy – 12 miesięcy
Półprodukty ziemniaczane i mączne bez nadzienia i z rożnym nadzieniem –10 miesięcy
Sosy –12 miesięcy
Warzywa w sosach, panierkach lub z sosami, grzybami, z makaronem i mięsem z przyprawami, z kaszą gryczaną i ryżem i mięsem oraz warzywa i owoce z ryżem – 12 miesięcy
Warzywa z podsmażanymi ziemniakami oraz mieszanki warzyw typu „chińskie” -15 miesięcy
Należy opisać (nakleić etykietę) w sposób trwały na opakowaniu dania/półproduktu, które zamierzamy zamrozić, Informacje zawarte na etykiecie to data mrożenia oraz zawartość pojemnika.
Jednocześnie należy pamiętać, że lokale gastronomiczne nie mogą mrozić surowego mięsa jako surowca. Mięso przed zamrożeniem powinno stać się „półproduktem”.
Wszystkie Polskie Normy dostępne są odpłatnie na stronie pkn.pl. Cena powyższych norm to około 40 zł za sztukę,
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało skontaktuj się ze mną.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
A jeżeli potrzebujesz HACCP dla swojej restauracji, punktu gastronomicznego- to zapraszam do siebie. Sprawdź OFERTA I CENNIK
Pozdrawiam
Ania
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)