HACCP dla Ciebie pyta eksperta. Stava- gastro kurierzy. Dlaczego nie opłaca się zatrudniać własnego kierowcy w lokalu gastronomicznym?
Z Grzegorzem- założycielem Firmy Stava poznaliśmy się na targach. Prowadził prelekcję na temat dostawy żywności przez lokale gastronomiczne i faktycznej ceny posiłku dostarczanego (wypłata kierowcy, paliwo, przeglądy samochodu, kierowca na L4) i udowodnił dlaczego bardziej się opłaca wynająć gastro-kuriera takiego jak Stava.
Grzegorzu, powiedz w dwóch zdaniach czym zajmuje się firma Stava którą współtworzysz
Od 2014 roku zajmujemy się logistyką dowozów jedzenia. Jesteśmy dla restauratora alternatywą do zatrudniania własnych kierowców do realizacji dowozów.
Czyli jak Pyszne.pl albo UberEats?
Nie do końca. My nie jesteśmy dla restauratora źródłem zamówień tak jak wymienione serwisy. Realizujemy dowozy wszystkich zamówień które ma restauracja, niezależnie od tego czy jest to zamówienie z portalu, z własnej strony internetowej restauracji czy z złożone przez telefon.
Portale takie jak Pyszne.pl czy PizzaPortal dają restauratorowi zamówienia, ale na restauratora głowie jest zorganizowanie ich dowozu do klienta. Wtedy właściciel restauracji zatrudnia kierowcę i kupuje samochód, albo podpisuje umowę z nami i ma problem z głowy.
Skąd pomysł na taką usługę? Czy restaurator nie jest w stanie sam zatrudnić ludzi taniej niż korzystając z outsourcingu?
Geneza Stavy opiera się bardzo mocno na naszym informatycznym doświadczeniu. Trzon zespołu który stworzył i rozwija Stavę to bardzo doświadczeni programiści.
Zauważyliśmy, że to jak dzisiaj funkcjonuje kierowca w restauracji to z pewnością nie jest najbardziej efektywna metoda. Kierowca wraca po dostawach na pusto do restauracji, często zdarzają się też momenty kiedy nie ma żadnych zamówień na dowóz a kierowca w tym czasie się nudzi. Z drugiej strony zdarzają się nagłe napływy 4-5x większej ilości zamówień niż wydajność kierowcy.
Uznaliśmy, że zaangażowanie do tego zaawansowanej informatyki i algorytmów logistycznych na pewno wyzwoli pokłady dodatkowej efektywności dzięki której będzie można zaoferować restauracji obniżenie kosztów a nam jednocześnie pozwoli zarabiać. To najpierw potwierdziło się w symulacjach które stworzyliśmy przed zaangażowaniem się w ten biznes, a później nawet z nawiązką w tym co osiągamy w rzeczywistości.
Czyli restauracja zdejmuje z głowy problem organizacji dowozów a jednocześnie obniża koszty?
Dokładnie tak. A tych problemów organizacyjnych jest naprawdę dużo. Każdy restaurator który organizuje dzisiaj dowozy na własną rękę o tym wie. Oprócz problemów czysto ludzkich dochodzą jeszcze awarie samochodów czy skuterów, stłuczki. Najczęściej szybko okazuje się, że trzeba utrzymywać więcej samochodów niż puszczamy do ruchu, żeby w razie awarii zachować ciągłość usługi.
Te wszystkie sprawy Stava bierze na siebie.
W jakich miastach działają oddziały Stavy?
W tej chwili działamy we Wrocławiu, Łodzi, Opolu, Legnicy, Bydgoszczy, Słupsku i Białymstoku. W harmonogramie otwarć na 2018 rok są już trzy kolejne miasta. Chcemy rok 2018 zakończyć z kilkunastoma działającymi oddziałami a rok 2019 z około 30-40 oddziałami. Na razie wszystko wskazuje na to, że plan zrealizujemy.
Jak się z Wami skontaktować?
Zapraszamy na stronę www.stava.pl – tam jest formularz kontaktowy dla restauratorów zainteresowanych usługą, a na franczyza.stava.pl dla osób zainteresowanych otwarciem oddziału w swoim mieście.
Dziękuję za rozmowę 😉
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)