HACCP dla Ciebie na gościnnych występach. Gastro Meeting Maj 2018.

29 maja w Warszawie w Hotelu DoubleTree by Hilton odbył się Gastro Meeting. Było nas na scenie ośmioro. Podzieliliśmy się swoją wiedzą i doświadczeniem. Oceniali nas znani eksperci z branży. O czym mówiliśmy? Zapraszam do wpisu!

Każdy z nas- prelegentów miał 15 minut (jedni pilnowali czasu lepiej, inni mniej lepiej) na opowiedzenia swojego tematu. Później swoje 15 minut mieli słuchacze, którzy mogli zadać nam dowolne pytania. Były pytania skomplikowane i te mniej skomplikowane. Padły też pytania na które nie dało się jednoznacznie odpowiedzieć. Walczyliśmy o tytuł Experta.

HORECA+ i HACCP dla Ciebie. Zdjęcie po ośmiu godzinach prelekcji NIGDY nie jest dobrym pomysłem 😉

Prelekcję rozpoczął Rafał Pasenik zeszłoroczny i tegoroczny (Gratuję!) zwycięzca. Rafał opowiedział o zatrudnianiu ludzi, o różnicach  w pokoleniach Y i Z. O tym czym motywować młodych pracowników i jak z nimi pracować (czyli osoby około 20 roku życia)? Pokolenie wychowane w dobie internetu i o tym jak zrobić żeby pracować im się chciało?

Następnie Bartek Gołębiowski opowiedział o wpływie personelu (kelnerek i kelnerów) na samopoczucie gości w restauracji. Opowiedział o swoich mocnych osobowościach jakie zatrudnia (brawo za odwagę!). Takich kelnerów, którzy przyprawiają o zawał/nerwicę/chorobę psychiczną swoich pracodawców, a goście ich kochają i uwielbiają. Pokazał jak ich okiełznać.

Kolejno na scenie pojawiła się Edyta Duchnowska- Radca Prawny. Opowiedziała o prawach autorskich do nazwy restauracji oraz o logo jako znaku towarowym. Wywarła żywą dyskusję dotyczącą prawa stworzenia menu i wykorzystywanie dań gdy Chef już dla nas nie pracuje.

W oddali Edyta Duchnowska

Po przewie kawowej na scenie rozgościły się kobiety.

O Inspekcji Handlowej w gastronomii opowiedziała Natalia Krępa. O tym kiedy mogą Was skontrolować, jakie kary nakładają i za co? Dlaczego w Menu muszą być wyszczególniane alergeny i dlaczego w sałatce greckiej nie można napisać, że używa się fety gdy używamy serka kanapkowego.

Natalia Krępa HORECA+

Joanna Hetman-Krajewska- Radca Prawny oraz Adwokat wytłumaczyła komu płacicie za puszczanie muzyki w lokalu? Kiedy należy płacić? Na deser wywarła żywa dyskusja na temat puszczania meczy w swoich lokalach- za co płacicie? Komu płacicie? I dlaczego nie możecie wyłączyć telewizora w czasie reklam w przerwie meczu?

Padła moja kolej i HACCP dla CiebieOpowiedziałam o zapisach wynikających z HACCP i GHP-GMP. Dlaczego są istotne i dlaczego ratują skórę podczas oskarżenia o zatrucie pokarmowe?

O HACCPie w pigułce. HACCP dla Ciebie

 

Po przerwie na scenę wskoczyli panowie.

Borys Baran opowiedział o rynku meal-kit delivery. Pomyśle skandynawów, który wkracza na rynek Polski. O nieco innym rodzaju dostarczanych posiłków do naszych domów.

Na sam koniec scenę opanował Przemek Pasikowski. Znawca sztuki kelnerskiej. Opowiedział o kluczowym znaczeniu kelnera przy sprzedaży w restauracji. O pytaniach jakie powinny być zadawane klientowi i jak rekomendować żeby goście kupili więcej. Czyli bardzo przydatne informacje jakie każdy kelner powinien posiadać i praktykować.

Po prelekcjach o raporcie Stavy opowiedział Paweł Aksamit. Pokazał nam słupki i wykresy dotyczące dostawy posiłków do domów w poszczególnych regionach Polski. I w umiejętny sposób wytłumaczył dlaczego tak się dzieje. Raport warto ściągnąć sobie ze strony Stavy!

Stava

Gościem specjalnym był Robert Sowa. Odpowiedział na pytania gości dotyczące gastronomii, tego jak w niej przetrwać. Było o stawkach za godzinę dla personelu, inspiracjach i dostawcach (którym się trochę dostało).

Od lewej Robert Sowa i Kasia Selenta

A oceniali nas, wspierali i zadawali nam pytania (czasami niewygodne i trudne) 😉

Kasia Selenta- właścicielka Che Hunters. Osoba zajmująca się kompleksowo tworzeniem restauracji od zera.

Malka Kafka– Ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii.

Jarosław Walczyk– Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni

Kto nie był niech żałuje. Ale nic straconego. Na jesień kolejna edycja Gastro Meeting.

 

Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tym spotkaniu. Do zobaczenia na jesień. 😉

Natalia dziękuję za fotki!

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

 

 

 

 

 

Polub i podziel się:

Komentarze