HACCP dla Ciebie na gościnnych występach. Gastro Meeting Maj 2018.
29 maja w Warszawie w Hotelu DoubleTree by Hilton odbył się Gastro Meeting. Było nas na scenie ośmioro. Podzieliliśmy się swoją wiedzą i doświadczeniem. Oceniali nas znani eksperci z branży. O czym mówiliśmy? Zapraszam do wpisu!
Każdy z nas- prelegentów miał 15 minut (jedni pilnowali czasu lepiej, inni mniej lepiej) na opowiedzenia swojego tematu. Później swoje 15 minut mieli słuchacze, którzy mogli zadać nam dowolne pytania. Były pytania skomplikowane i te mniej skomplikowane. Padły też pytania na które nie dało się jednoznacznie odpowiedzieć. Walczyliśmy o tytuł Experta.
Prelekcję rozpoczął Rafał Pasenik zeszłoroczny i tegoroczny (Gratuję!) zwycięzca. Rafał opowiedział o zatrudnianiu ludzi, o różnicach w pokoleniach Y i Z. O tym czym motywować młodych pracowników i jak z nimi pracować (czyli osoby około 20 roku życia)? Pokolenie wychowane w dobie internetu i o tym jak zrobić żeby pracować im się chciało?
Następnie Bartek Gołębiowski opowiedział o wpływie personelu (kelnerek i kelnerów) na samopoczucie gości w restauracji. Opowiedział o swoich mocnych osobowościach jakie zatrudnia (brawo za odwagę!). Takich kelnerów, którzy przyprawiają o zawał/nerwicę/chorobę psychiczną swoich pracodawców, a goście ich kochają i uwielbiają. Pokazał jak ich okiełznać.
Kolejno na scenie pojawiła się Edyta Duchnowska- Radca Prawny. Opowiedziała o prawach autorskich do nazwy restauracji oraz o logo jako znaku towarowym. Wywarła żywą dyskusję dotyczącą prawa stworzenia menu i wykorzystywanie dań gdy Chef już dla nas nie pracuje.
Po przewie kawowej na scenie rozgościły się kobiety.
O Inspekcji Handlowej w gastronomii opowiedziała Natalia Krępa. O tym kiedy mogą Was skontrolować, jakie kary nakładają i za co? Dlaczego w Menu muszą być wyszczególniane alergeny i dlaczego w sałatce greckiej nie można napisać, że używa się fety gdy używamy serka kanapkowego.
Joanna Hetman-Krajewska- Radca Prawny oraz Adwokat wytłumaczyła komu płacicie za puszczanie muzyki w lokalu? Kiedy należy płacić? Na deser wywarła żywa dyskusja na temat puszczania meczy w swoich lokalach- za co płacicie? Komu płacicie? I dlaczego nie możecie wyłączyć telewizora w czasie reklam w przerwie meczu?
Padła moja kolej i HACCP dla Ciebie. Opowiedziałam o zapisach wynikających z HACCP i GHP-GMP. Dlaczego są istotne i dlaczego ratują skórę podczas oskarżenia o zatrucie pokarmowe?
Po przerwie na scenę wskoczyli panowie.
Borys Baran opowiedział o rynku meal-kit delivery. Pomyśle skandynawów, który wkracza na rynek Polski. O nieco innym rodzaju dostarczanych posiłków do naszych domów.
Na sam koniec scenę opanował Przemek Pasikowski. Znawca sztuki kelnerskiej. Opowiedział o kluczowym znaczeniu kelnera przy sprzedaży w restauracji. O pytaniach jakie powinny być zadawane klientowi i jak rekomendować żeby goście kupili więcej. Czyli bardzo przydatne informacje jakie każdy kelner powinien posiadać i praktykować.
Po prelekcjach o raporcie Stavy opowiedział Paweł Aksamit. Pokazał nam słupki i wykresy dotyczące dostawy posiłków do domów w poszczególnych regionach Polski. I w umiejętny sposób wytłumaczył dlaczego tak się dzieje. Raport warto ściągnąć sobie ze strony Stavy!
Gościem specjalnym był Robert Sowa. Odpowiedział na pytania gości dotyczące gastronomii, tego jak w niej przetrwać. Było o stawkach za godzinę dla personelu, inspiracjach i dostawcach (którym się trochę dostało).
A oceniali nas, wspierali i zadawali nam pytania (czasami niewygodne i trudne) 😉
Kasia Selenta- właścicielka Che Hunters. Osoba zajmująca się kompleksowo tworzeniem restauracji od zera.
Malka Kafka– Ekspertka w zakresie planowania strategicznego, analizy trendów i marketingu w gastronomii.
Jarosław Walczyk– Prezes Fundacji Klub Szefów Kuchni
Kto nie był niech żałuje. Ale nic straconego. Na jesień kolejna edycja Gastro Meeting.
Cieszę się, że mogłam uczestniczyć w tym spotkaniu. Do zobaczenia na jesień. 😉
Natalia dziękuję za fotki!
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)