HACCP dla środka transportu żywności. Czym i jak wozić żywność? Czy można legalnie wozić żywność samochodem osobowym?

Wpis o tym jak i gdzie zatwierdzić samochód transportujący żywność? Jak dostosować samochód osobowy do warunków SANEPIDU? I co w przypadku kiedy jesteśmy firmą cateringową? Zapraszam na mojego Facebooka o tutaj

Warunki jakim powinna być transportowana żywność opisane są w Załączniku IV do Rozporządzenia 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych.

I. POSIADAM SAMOCHÓD DOSTAWCZY.

Jeżeli ktoś ma samochód dostawczy (większy lub mniejszy) lub samochód chłodnię/mroźnię to wystarczy takie auto zatwierdzić u najbliższego Powiatowego Inspektora Sanitarnego. Na wniosku trzeba wypisać markę samochodu, numer rejestracyjny i taki samochód okazać na odbiorze. Powierzchnia w środku musi być gładka, zmywalna. Farba nie może się łuszczyć, ani z desek nie powinny wystawać drzazgi. Oczywiście do tego trzeba mieć Instrukcję mycia i dezynfekcji pojazdu (mówię oczywiście o wnętrzu pojazdu) oraz prowadzić dokumentację, kiedy się auto umyło. Jeżeli mamy samochód przystosowany do środków spożywczych nietrwałych mikrobiologicznie (tego co powinno jeździć w warunkach chłodniczych) to wystarczy, że mamy wewnątrz termometr (lub w przypadku tych fajniejszych aut czytnik temperatury podłączony do komputera). Oprócz Instrukcji mycia i dezynfekcji pojazdu, wymagana jest Instrukcja kontroli temperatury, a do niej prowadzone zapisy. Spokojnie, wykonuję taką dokumentację.

 

II. POSIADAM WYŁĄCZNIE SAMOCHÓD OSOBOWY, A HURTOWNIA SPOŻYWCZA NIE DOWIEZIE ŻYWNOŚCI.

Co w przypadki, kiedy nie posiadamy specjalistycznego auta i mieszkamy za daleko żeby hurtownia dowoziła nam towar lub też zamawiamy go za mało żeby komuś opłacało się wysłać samochód?

Niektóre Inspekcje Sanitarne pozwalają zatwierdzić samochód osobowy, ale pod warunkiem spełnienia kilku wymogów.

Przepis mówi, że:

Transportery  i/lub  kontenery  używane  do  przewozu  środków  spożywczych  muszą być utrzymywane w czystości  i  w  dobrym  stanie  i  kondycji technicznej, aby chronić środki spożywcze przed zanieczyszczeniem i muszą, w miarę potrzeby, być tak zaprojektowane i skonstruowane, by umożliwić właściwe czyszczenie i/lub dezynfekcję.

 

Widziałam już różne wersje powierzchni „łatwych do czyszczenia w samochodzie”. Niektórzy wykładają cały bagażnik gumoleum, inni kupują plastikowe pojemniki zamykane (oczywiście takie ze znaczkiem „do kontaktu z żywnością”). Do tego posiadają Instrukcję mycia środka transportu i pod warunkiem, że to są środki spożywcze trwałe mikrobiologicznie (czyli takie, które można przechowywać w temperaturze otoczenia) nie musi być do nich chłodni.

Co w przypadku kiedy chcę przewieść masło lub śmietanę?

No i tu zaczynają się schody. Natomiast istnieją „ludzkie” Inspekcje Sanitarne, które pozwalają na kupienie tzw. termoboksów (to takie duże styropianowe pojemniki z pokrywą). Posiadają one atest, że utrzymuję temperaturę kilkanaście godzin, mają znaczek, że są „do kontaktu z żywnością” i można wsadzić do nich lodowe wkłady na czas transportu oraz termometr.

Wyprzedzają pytanie Inspekcji: „Gdzie je będziesz mył, bo w swojej knajpie nie możesz?”. Istnieje możliwość umycia ich na myjni samochodowej pod ciśnieniem- oczywiście jest to opisane w Instrukcji mycia i dezynfekcji środka transportu oraz czytana jest temperatura (zgodnie z termometrem).

Na takie rozwiązanie (wożenie osobówką)  może zgodzić się Inspekcja Sanitarna (ale nie musi), jeżeli wozimy żywność w małych ilościach. Nie wchodzi w grę transportowanie dużych ilości mięsa, ani lodów.

 

III. CATERING I „PIZZA NA TELEFON”

Co z samochodami osobowymi dla cateringów oraz do wozów dań na wynos np. pizzy?

Jeżeli podczas odbioru swojego lokalu deklarujesz sprzedaż cateringową z dowozem do klienta, to samochód musisz zatwierdzić (No bo jak dowieziesz ten posiłek skoro deklarujesz, że będziesz dowoził?).

Co z samochodami do pizzy? Teoretycznie pizza jest wożona w termotorbach? To uzależnione jest od Inspekcji Sanitarnej na terenie Powiatu jakiego działasz. Musisz po prostu spytać.

Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj

Pozdrawiam

Ania

 

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

Polub i podziel się:

Komentarze

2 Comments

  1. Pingback: Własna działaność - pieczenie ciasta w domu, a wymogi Sanepidu. | HACCP dla Ciebie

  2. Pingback: HACCP dla obieralni warzyw i owoców. Jak zostać producentem obieranych warzyw i owoców na przykładzie "Zielonego Ryneczku" z Zielonej Góry. | HACCP dla Ciebie

Comments are closed.