HACCP dla take away na podstawie Twister Pizza z Sulechowa
Mistrzami „szybkiego jedzenia” czy też jedzenia „na wynos- do ręki” są Amerykanie. Więc to nic dziwnego, że właśnie u nich powstały dwie maszyny do wypiekania „pizzy do ręki”. Jedna to maszyna do pieczenia ciasta w „rożku”, druga to piec do pieczenia pizzy z zawartością. A takie maszyny ze Stanów ściągnął Norbert i otworzył w Sulechowie „Twister Pizza”.
W Sulechowie na Placu Ratuszowym 31 powstało bardzo ciekawe miejsce oferujące pizzę na wynos. Jest to tzw. „take away” czyli kup i zjedz na dworze, na ławce lub idąc. Do wyboru są pizze na wytrawnie oraz na słodko. I w sumie nie ma w tym żadnej innowacji, bo pizzę na kawałki można kupić od „zawsze”. W tym przypadku chodzi o coś zupełnie innego, pizza sprzedawana jest w rożku wypiekanym w specjalnie do tego przygotowanym piecu.
Strona FB Twister Pizza znajduje się TUTAJ
https://www.facebook.com/366959727506708/videos/443636202910559/?__tn__=kC-R&eid=ARA-pEeoi-Ev86laTN0WR6iCfho57CEe0cA2y-w4xCY9j92lyyjLdYxd7Bvmi7KzmnJ7CXzjArttmlp4&hc_ref=ARSRZr1RoCNQR6XkcGkicbTQFBi0Kc9lB1ggn1Ay7FhgVA84oVTB0gohgCE3t7BmzWM&__xts__[0]=68.ARBWs1tVvvNpXJEc0wyZJka1LqQqb4cf3ei3xip5oV58SAre9C0Y6QRMhD-CgEYz2WK9NpZ7adSpeksJkKQ6uudlHpUfKmHtohWi17Xkel8o0EF2UEfcnMFFAj83zds7YOFnZwdqww6sW0nJRzud67gRZfnV4i5kezeEI_nZQmCDSEF6SebjJdnlA8qTMuWh4DdL-waAK3Np92pL99vzdb-jfur_Ox5tw5uAp93fpdg5yXRyBSIHdbA_Gl0OsoJTZZHctun33w
Taki pomysł spodobał się Norbertowi i ściągnął z USA dwie maszyny do wypiekania takiej pizzy.
Właściciel ma w planach otworzyć sieć Twister Pizza na zasadzie franczyzy 🙂
Jakie są zalety zmiany kształtu placka pizzy?
1. Dla osób które jedzą w w biegu, pizza w kształcie rożka jest dużo wygodniejsza ze względu na kształt. Kształt rożka jest dyzo wygodniejszy w jedzeniu w „biegu”, niż płaski placek.
2. Zawartość pizzy nie ląduje na ubraniu (ponieważ jest zawinięta jak burito)
3. Środek pizzy jest ciepły, ponieważ jest szczelnie zamknięty w cieście.
4. Jeżeli do ciasta dodamy cukru, powstaje nam słodki rożek i możliwość zjedzenia Twistera na słodko.
A jak wyglądają te maszyny?
https://www.facebook.com/366959727506708/videos/2365990496988756/?__tn__=kC-R&eid=ARA-pEeoi-Ev86laTN0WR6iCfho57CEe0cA2y-w4xCY9j92lyyjLdYxd7Bvmi7KzmnJ7CXzjArttmlp4&hc_ref=ARSRZr1RoCNQR6XkcGkicbTQFBi0Kc9lB1ggn1Ay7FhgVA84oVTB0gohgCE3t7BmzWM
A jeżeli chcesz otworzyć własne „take away”, reszta wpisu jest dla Ciebie.
Jak dostosować lokal?
Twister Pizza z Sulechowa, to bardzo problematyczny lokal jeżeli chodzi o zagospodarowanie przestrzeni. Taki kształt to zmora projektantów i właścicieli. Lokal długi i wąski jak wagon. Nie da się tu zrobić pełnej kuchni, nie posadzi się klientów. Dlatego takie lokale nadają się wyłącznie na tzw. „take away”.
I. WYMOGI POMIESZCZENIA
Wysokość– pomieszczenia powinny mieć przynajmniej 3 m wysokości (minimum to 2,5 m).
Wentylacja– w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (kratka w kominie), w toalecie wentylacja mechaniczna (wiatraczek).
Powierzchnie ścian, podłóg i blatów- muszą być gładkie i zmywalne. Nad punktami wodnymi raczej powinny być kafelki niż tylko pomalowana ściana- łatwiej utrzymać czystość.
Punkty wodne– Wymagane punkty wodne to umywalka do mycia rąk (bo umywalka, to nie zlew) oraz zlew do mycia drobnego sprzętu produkcyjnego (noże, deski do krojenia itp.)
Przy punktach woda musi być zarówno ciepła i zimna, ścieki muszą być odprowadzane do kanalizacji.
Powierzchnia ściany, podłogi i blatów: gładkie, zmywalne.
Dostawy- ze względu na to, że drugie wejście prowadzi bezpośrednio do szatni pracowniczej, dostawy odbywają się drzwiami głównymi w tzw. rozdziale czasowym- czyli przed rozpoczęciem pracy lokalu.
Zaplecze sanitarne dla pracownika:
Należy wyznaczyć szatnię pracowniczą (z szafkami do przechowywania odzieży wierzchniej i roboczej) oraz toaletę pracownicza z przedsionkiem.
Przechowywanie środków czystości i sprzętu porządkowego: środki czystości powinny być przechowywane w zamykanej szafce (może być pod zlewem w wc) oraz sprzęt porządkowy (miotły, mopy) również musi mieć wyznaczone miejsce. Nie może być on przechowywany obok muszli klozetowej.
Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?
– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla pizzerii lub dla lokalu take away (to robię ja) sprawdź cennik TUTAJ
– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ
– umowę najmu,
– umowę na odbiór śmieci (jeżeli masz to wliczone w czynsz, a nie ma zapisu w umowie, musisz odręcznie napisać umowę między Tobą, a właścicielem lokalu, że śmieci są wliczone w czynsz),
– badanie wody – mikrobiologiczne lub też chemiczne (zależy których wymaga Twoja Inspekcja Sanitarna),
– drożność wentylacji- to robi kominiarz- niektóre Inspekcje Sanitarne tego wymagają
– projekt technologiczny lokalu. Tutaj jest to totolotek. Niektóre Inspekcje Sanitarne akceptują jeżeli sam rozrysujesz na kartce, gdzie co ustawiasz, inne Inspekcje oczekują, że będzie on zrobiony przez projektanta (najlepiej jeszcze Rzeczoznawcę ds. Sanitarnych), inne Inspekcje nic takie nie chcą. Średni koszt takiego projektu to około 3 tys zł.
Jeżeli masz jakieś pytania \to skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)