Jak otworzyć lodziarnię? Wymogi Sanepidu oraz HACCP dla lodziarni.
Jeżeli znalazłeś dobry punkt na otworzenie lodziarni (najlepiej na dużym osiedlu, niedaleko sklepów, kościoła i szkoły) i przymierzasz się do zatwierdzenia lokalu przez Inspekcję Sanitarną- ten wpis kierowany jest właśnie do Ciebie.
Niezależnie czy chcesz sprzedawać lody z automatu czy lody gałkowane, wymogi co do pomieszczeń pozostają takie same.
Jeżeli masz pytania wejdź na mojego Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Podłogi oraz ściany– powierzchnia gładka, zmywalna. Nie ma różnicy czy są to płytki, kafelki, panele czy gumoleum.
Powierzchnie blatów i powierzchni roboczych gładkie, zmywalne. Powierzchnie nie muszą być wykonane ze stali nierdzewnej.
Punkty wodne– czyli zlewy i umywalki. Należy pamiętać, że umywalka to nie zlew, a zlew to nie umywalka. Umywalka służy tylko i wyłącznie do mycia rąk, a zlew służy do mycia drobnego sprzętu produkcyjnego (łopatki do lodów itp.) Przy umywalce do mycia rąk obowiązkowo mydło i jednorazowe ręczniki. Oczywiście również w kranie musi być ciepła woda, z kranu musi być odpływ do kanalizacji (piszę o tym, ponieważ widziałam w życiu różne prowizorki, które i tak nie przejdą)
Maszyna do lodów (jeżeli lody będą z maszyny) oraz chłodziarki (do przechowywania gotowej masy), jeżeli decydujesz się na sprzedawanie lodów na gałki to oprócz witryny mroźniczej (lub popularnego ostatnio konserwatora) dobrze jest zaopatrzyć się w dodatkowe urządzenie mroźnicze (zamrażarkę)- tam przechowujesz dodatkowe kuwety z lodami. Jeżeli urządzenia nie mają wbudowanych termometrów- kup termometry i umieść wewnątrz urządzenia.
Miejsce na wafelki i jednorazowe naczynia- najlepszym sposobem na przechowywanie wafelków i naczyń oraz patyczków jest magazyn, jeżeli nie masz miejsca na magazyn to najlepiej zrobić zamykane szafki w pomieszczeniu sprzedaży. Zamykane bo wszystko co znajduje się w środku jest zabezpieczone przed zanieczyszeniami, oraz zamykane dla ovzu klienta- im klient widzi mniej bałaganu, tym lepiej.
Wentylacja– w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (tzw. kratka), nie przyklejaj kratki do ściany i nie udawaj, że to wentylacja (tylko przestrzegam przed takimi pomysłami)
Toaleta dla pracownika oraz miejsce do higienicznego przechowywania odzieży oraz środków chemicznych i sprzętu porządkowego. Zgodnie z prawem bhp w toalecie powinna być wentylacja mechaniczna (wiatraczek w kratce), najlepiej jak toaleta ma przedsionek (czyli w osobnym pomieszczeniu muszla klozetowa, w osobnym umywalka. Jeżeli przedsionek jest spory niektóre Inspekcje Sanitarne zgadzają się na zorganizowanie tam szatni- czyli wstawienie szafy dwukomorowej praz szafki na środki czystości. Jeżeli nie masz takiej możliwości, bo sprzedajesz lody z okienka i pomieszczenie jest bardzo małe i nie ma możliwości wydzielenia szatni wówczas spytaj się czy w pomieszczeniu sprzedaży możesz wydzielić miejsce do higienicznego przechowywania odzieży. Zachowując zasady higieny najlepiej jest mieć 2 mopy. Jednym myjesz wyłącznie toaletę i szatnię, drugim pomieszczenia, gdzie jest żywność (nie wjeżdżasz sobie bakteriami z toalety do pomieszczeń „czystych”).
Jeżeli przymierzasz się do sprzedawania deserów na miejscu w naczyniach wielorazowego użytku, musisz spełniać nieco więcej wymogów, o tym napiszę w przyszłości.
Pamiętaj, że producent lodów jest zobowiązany dostarczyć Ci skład lodów, które sprzedajesz (wraz z wyznaczonymi alergenami) oraz określić termin przydatności lodów- czyli od dnia dostawy ile dni takie lody nadają się do spożycia- musi to zostać zawarte w Dokumentacji HACCP dla lodziarni.
Wymagane dokumenty przy odbiorze:
– Dokumentacja HACCP dla lodziarni wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzoną dla Ciebie- bez żadnych gotowców,
– wynik badania wody w lokalu (w GHP-GMP musi być zawarta informacja jak często takie badanie wody musisz wykonywać),
– deklarację lub umowę na odbiór śmieci,
– Instrukcję w Dokumentacji GHP-GMP co robisz z przeterminowanymi lodami- tzw. odpady kategorii 3,
– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską),
– Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych.
Ważne info:
– nie wyrzucaj kartonów po wafelkach- na kartonach jest informacja o producencie, data przydatności do spożycia oraz skład. Wiem, że takie kartony są duże i zajmują dużo mniejsca, dlatego wytnij przynajmniej z kartonu etykietę i ją zachowaj.
– sprawdzaj temperatury. Wykonuj zapisy temperatur zarówno przy przyjęciu lodów od producenta, oraz lodów przechowywanych. Pamiętaj, że lody w witrynie/konserwatorze przeważnie ustawiane są na -12 st. C (wtedy najlepiej się je nakłada), natomiast jeżeli producent zdeklaruje się, że lody muszą być przechowywane przy -18 st. C wtedy na kontroli masz niezgodność). Częstotliwość zapisów reguluje HACCP. Nie wykonuj zapisów do przodu czyli nie przewiduj przyszłość (takie rzeczy zdarzało mi się oglądać- to jest karalne!)
– pamiętaj o związanych włosach oraz braku drobnej biżuterii u sprzedawcy- nikt nie chce złamać zęba na lodach lub też oglądać włosów w słodkościach.
– naucz higieny pracowników- jeżeli zakładają rękawiczki do trzymania wafelka, to nie powinni tą rękawiczką brać pieniędzy i później znowu dotykać wafelków. Zasady przeważnie wyglądają tak, że na lewej ręce jest rękawiczka i tam wafelek, prawa ręka (bez rękawiczki) porcjuje lody i wydaje resztę.
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)