HACCP dla Palarni Kawy razem z Kawiarnią na przykładzie Montanha Verde Cafe w Zielonej Górze. Jak otworzyć własną Palarnię Kawy razem z Kawiarnią?
W Zielonej Górze powstała piękna kawiarnia, gdzie na własnych oczach możesz zobaczyć jak pali się kawę. Właścicielem jest bardzo sympatyczny Marek, który chętnie porozmawia z każdym miłośnikiem kawy, o sposobie palenia i parzenia kawy. Poznajcie Montanha Verde Cafe.
Marek uwielbia kawę! Jest baristą i codziennie spędza bardzo dużo czasu nad poznawaniem tajników procesu idealnego palenia oraz parzenia kawy.
Kilka miesięcy temu Marek postanowił w końcu spełnić swoje marzenie i tak powstała Montanha Verde Cafe w Zielonej Górze.
MVCafe mieści się przy ul. Węgirskiej 52.
TUTAJ strona Internetowa Kawiarni, a TUTAJ strona facebookowa.
Wszystkie fotki dostałam od Marka oraz pochodzą ze strony FB kawiarni.
Zacznijmy od początku.
W miejscu obecnej kawiarni była kiedyś siłownia, więc pracy przy remoncie było sporo. Remont trwał kilka miesięcy i jak to zwykle z remontami w gastronomii bywa- nieco się przedłużył.
Projekt dla Marka zrobiła Pani architekt.
Pomieszczenia to sala sprzedaży wraz z piękną salą. Za barem jest punkt do mycia owoców oraz umywalka do mycia rąk. Zainstalowano tez zmywarko-wyparzarkę.
Centralną część zajmuje przepiękna palarka, która wygląda jak lokomotywa.
To jedna z mniejszych palarek, wykorzystywana do palenia kawy w kawiarni. Mieści około 1,5 kg ziarna. Cykl palenia trwa krócej niż 15 minut. Jest to palarka gazowa.
Marek zakupuje ziarno kawy z Kuby. Dobiera parametry palenia kawy i zaczyna się proces palenia. Białe ziarno przypominające orzeszki to kawa przed paleniem
Internet ma jeden ogromny minus- nie czuć przez niego zapachów. A zapach palenia kawy jest nieziemski! Raj dla Kawoszy!
A tak świeżo palona kawa wyskakuje z palarki! Filmik na facebookowej stronie Montanha Verde Cafe
https://www.facebook.com/mvcafepl/videos/446747415698270/
Dodatkowo w kawiarni sprzedaje się torty i ciasta kupowane w lokalnych cukierniach.
Miałam ogromną przyjemność poznać Marka oraz stworzyć dla niego dokumentacje HACCP dla Kawiarni oraz Palarni Kawy.
Jeżeli przyjdziesz na kawę to porozmawiaj z Markiem! To przemiły człowiek, który zademonstruje Ci jak wygląda proces palenia kawy.
Za co lubię Motanha Verde Cafe?
- za kawę
- za zapach kawy
- za towarzystwo i wiedzę Marka
- za wystrój
- za piękny ogródek z kaskadą
- za wysokie stoły do pracy z laptopem
- za ładowarki do telefonów wbudowane w stół
- za spory ogródek schowany w cieniu blokowiska
- no i jeszcze raz za kawę
Jeżeli potrzebujesz pomocy przy otwarciu kawiarni lub palarni skontaktuj się ze mną.
Jeżeli potrzebujesz pomocy przy dokumentacji HACCP oraz GHP-GMP dla kawiarni oraz palarni kawy sprawdź moją OFERTĘ ORAZ CENNIK
Jeżeli chcesz otworzyć własną kawiarnię oto kilka rad!
WYMOGI POMIESZCZENIA.
Wysokość- pomieszczenia powinny mieć przynajmniej 3 m wysokości (minimum to 2,5 m).
Wentylacja- w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (kratka w kominie), w toalecie wentylacja mechaniczna (wiatraczek).
Powierzchnie ścian, podłóg i blatów- muszą być gładkie i zmywalne. Nad punktami wodnymi raczej powinny być kafelki- łatwiej utrzymać czystość.
Punkty wodne- Inspekcja Sanitarna zgodziła się na „rozdział czasowy”. Czyli w wyznaczonej komorze w zlewie myte są owoce. Nie wszystkie Inspekcje Sanitarne się na to zgadzają- normalnie potrzebne jest do tego pomieszczenie brudne. O obróbce brudnej piszę TUTAJ
Przy punktach woda musi być zarówno ciepła i zimna, ścieki muszą być odprowadzane do kanalizacji.
Zmywarko-wyparzarka i zawsze będę się upierała nad zrobieniem pomieszczenia zmywalni. W przypadku natłoku klientów, naczynia wrzuca się do zmywalni i w wolnej chwili myje. Nie robi się niepotrzebny bałagan za barem. Dodatkowo zmywarki przemysłowe z krótkim cyklem (są inne niż
Toaleta- powinna mieć przedsionek czyli pomieszczenie izolujące.
Szatnia i toaleta dla pracowników- powinna być.
SPRZĘT
Ekspres do kawy
Witryna chłodnicza, lodówki oraz zamrażarki. Zamrażarka potrzebna jest do przechowywania owoców mrożonych oraz do przechowywania lodów. Witryna im większa, tym pomieści więcej ciast i innych wyrobów.
Kostkarka- super jeżeli jest, jeżeli nie ma- lód można kupić lub zrobić.
Blatów nigdy za dużo. Jeżeli wiesz ile chcesz mieć blatów- dorzuć jeszcze jeden.
DOSTAWY
Wszystkie wypieki dostarczane są od lokalnych „domowych” i małych cukierni. Nie sprzedaje się nic mrożonego (na szczęście). Jeżeli chcesz samemu wypiekać ciasta i torty- musisz stworzyć dodatkowo pomieszczenie.
SZKOLENIA I DOKUMENTY.
Jeżeli nie wiesz jak rozpocząć działalność i podejść do pomysłu stworzenia własnej kawiarni udaj się na szkolenie do Pana Kawy. Strona Pana Kawy TUTAJ
Szkolenie z Baristą. Jeżeli kupisz ekspres, to musisz umieć go używać i pienić mleko. Najlepiej żebyś umiał to robić sam, nigdy nie licz wyłącznie na pracowników, ponieważ oni się często zmieniają. Współpracuję ze świetnym Baristą Grzegorzem. Skontaktuj się z nim i powołaj na mój blog- może dostaniesz rabat? Numer do Grzegorza 603-787-855
Szkolenie z Dokumentacji HACCP- tym zajmuję się ja.
Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?
– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla kawiarni (to robię ja) sprawdź cennik TUTAJ
– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ
– umowę najmu,
– umowę na odbiór śmieci (jeżeli masz to wliczone w czynsz, a nie ma zapisu w umowie, musisz odręcznie napisać umowę między Tobą, a właścicielem lokalu, że śmieci są wliczone w czynsz),
– badanie wody – mikrobiologiczne lub też chemiczne (zależy których wymaga Twoja Inspekcja Sanitarna),
– drożność wentylacji- to robi kominiarz- niektóre Inspekcje Sanitarne tego wymagają
– projekt technologiczny lokalu. Tutaj jest to totolotek. Niektóre Inspekcje Sanitarne akceptują jeżeli sam rozrysujesz na kartce, gdzie co ustawiasz, inne Inspekcje oczekują, że będzie on zrobiony przez projektanta (najlepiej jeszcze Rzeczoznawcę ds. Sanitarnych), inne Inspekcje nic takie nie chcą. Średni koszt takiego projektu to około 3 tys zł.
Popatrz na moim blogu jak powstała Cafe Kratka TUTAJ
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)