HACCP dla Tymczasowego Punkt Gastronomicznego na podstawie „Flammkuchen” z Legnicy.
Flammkuchen to Alzacka Tarta. Taki ciekawy przysmak można zjeść na różnego rodzaju festiwalach, jarmarkach i festynach. Tymczasowy Punkt Gastronomiczny prowadzi Pan Tomek.
Jeżeli chcesz sprawdzić, gdzie można spotkać Flammkuchen sprawdź ich stronę facebooka TUTAJ
Jak dostosować Namiot Gastronomiczny pod wymogi Sanepidu, na przykładzie Flammkuchen z Legnicy.
Punkt Sprzedaży Tarty Alzackiej został całkowicie dostosowany i spełnia wymogi sanitarne oraz higieniczne dla tego typu działalności.
Co taki punkt powinien posiadać?
Półprodukty. Flammkuchen to ciasto z różnego rodzaju dodatkami. W Związku z tym, że w Tymczasowym Punkcie Gastronomicznym nie można obierać warzyw, zakupowane warzywa zostały już poddane wcześniej obróbce wstępnej brudnej i czystej (są obrane, umyte i pokrojone).
Lodówka. Ponieważ zarówno ciasto jak i warzywa i dodatki powinny być przechowywane w warunkach chłodniczych w punkcie znajduje się lodówka.
Higieniczne zabezpieczenie. Gotowa tarta leży wypieczona za przezroczystą pleksą, dzięki czeku klient tarty nie dotknie, ani też na tartę nie kichnie. Przed podaniem Flammkuchen jest wrzucane na chwilę do pieca w celu podgrzania i podawane jest na talerzach jednorazowych.
Mycie rąk. Punkt posiada baniak z wodą oraz mydło i jednorazowe ręczniki- dzięki czemu pracownicy w czasie pracy mogą umyć ręce.
Sprzęt porządkowy i środki myjące. W punkcie znajduje się miotła oraz środki chemiczne do mycia powierzchni, blatów, lodówki i powierzchni roboczych. Pomimo, że punkt stoi na chodniku to jest w nim bardzo czysto.
Fajną obsługę. Dziewczyny pracujące w punkcie są miłe, sympatyczne i uśmiechnięte, a to bardzo ważne przy obsłudze klienta w działalności gastronomicznej.
Do zatwierdzenia namiotu gastronomicznego przez Sanepid potrzebujesz:
– rozstawić namiot- nieliczne Inspekcje Sanitarne zatwierdzają namioty na podstawie zdjęcia- tzn. zrobisz zdjęcie namiotu na własnej posesji, żeby nie ciągać go na teren lokalnego Sanepidu
– orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych
– dokumentacją HACCP dla Tymczasowego Punktu Gastronomicznego wraz z Księga GHP-GMP. Sprawdź OFERTA I CENNIK
– jeżeli używasz wodę z kranu- wtedy badanie wody. Jeżeli używasz wodę źródlaną butelkowaną- nie ma problemu.
Co ze ściekami? Ścieków nie wolno wylewać do kratek na chodnikach. Organizator imprez masowych ma obowiązek wskazać miejsce, gdzie takie ścieki można wylewać. Niektóre Stacje Benzynowe są dostosowane do wylewania takich ścieków.
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)