HACCP dla Bistro. Jak otworzyć Bistro na przykładzie „Klimat Bistro” z Zielonej Góry.
Beata i Piotr to małżeństwo z kilkutygodniowym stażem. Postanowili stworzyć miejsce klimatyczne, otwarte od wczesnych godzin porannych (wejdź i zjedz śniadanie), po późne godziny wieczorne (wpadnij na drinka!) i tak powstał „Klimat Bistro”.
„Klimat Bistro” znajduje się w Zielonej Górze, przy ul. Reje 15/2.
Zdjęcia we wpisie pochodzą ze strony facebooka Klimat Bistro, która jest TUTAJ.
Specjalnie dla mnie Gabrysia Połubińska:fotografia wpadła na lunch do Klimatu i zrobiła kilka zdjęć, strona Gabrysi TUTAJ.
Dziękuję Beacie i Piotrowi za fajną współpracę oraz obiecuję być stałym gościem Klimatu!
NA POCZĄTKU BYŁ CHAOS!
W budynku, w którym znajduje się „Klimat Bistro” było.. nic, ponieważ jest to nowo postały budynek. Kiedy przyszłam do Beaty i Piotra mieli już zamysł rozmieszczenia pomieszczeń i tego jaki klimat ma panować w Klimacie. Chcieli się tylko utwierdzić w przekonaniu, że tak być powinno, drogi „brudne” nie krzyżują się z „czystymi”. Dopytali o ilość zlewów i ze spokojem ruszyli w remont, a ja zaczęłam tworzyć dla nich dokumentację HACCP dla Bistro.
REMONT!
A no remont. Z remontami tak bywa, że się przedłużają. W „Klimat Bistro” z przyczyn niezależnych remont przedłużył się o jakieś 2 miesiące. I nic by w tym strasznego nie było (oprócz faktu, że zamiast otworzyć swój własny interes, płacisz za czynsz lokalu, który jeszcze nie istnieje), Beatę i Piotra gonił termin…..ślubu. Bo młodzi, pełni pomysłów, weseli i zdeterminowani do całego zamieszania, dołożyli sobie na dokładkę przysięganie „na dobre i na złe”. Jak się wiązać to na całego!
Problem z ekipą remontową
Jak nasz kraj długi i szeroki problem ze znalezieniem dobrej ekipy remontowej, która umie cokolwiek i do pracy przyjdzie trzeźwa (!!), to nie lada wyzwanie. Dodatkowym „bonusem” na zachodzie kraju jest fakt, że wystarczy przejechać 50 km na zachód i przejść Odrę i już płacą w euro. I nie ważne, że w złotówkach płacić chcą więcej, mit o euro kusi jak Eldorado.
I tak planowy termin otwarcia „otwarte już w czerwcu” przesunął się na „wielkie otwarcie w sierpniu”.
Nasza para była już zmęczona, lekko zasmucona i jedną nogą na ślubnym kobiercu! W takich napiętych sytuacjach małżeństwa przeważnie już powoli składają pozew o rozwód, ale NASI MŁODZI PRZETRWALI (pomimo braku ślubu)! Byli na prawdę dzielni i bardzo się wspierali.
Sierpień miesiącem zmian.
Nastał sierpień i tak oto zrodził się „Klimat Bistro” oraz Beata i Piotr stworzyli podstawową komórkę społeczną jaką jest rodzina. Na obydwu nowych drogach życia, zarówno Beacie, jak i Piotrowi życzę samych sukcesów. Nie wiem, która nowa droga życia jest bardzie wiążąca? Restauratorzy zdecydowanie powiedzą, że biznesowa! 🙂
Za co lubię „Klimat Bistro”?
- Oryginalna nie będę ze stwierdzenie, że za KLIMAT
- Za otwarcie od wczesnych godzin porannych.
- Klimat lubię za dobre jedzenie (śniadania, lunche, obiady i kolację), przepyszną kawę i wymiatające słodkości (je jestem na prawdę słodkolubna!!).
- Poza tym Klimat lubi się za panującą tam atmosferę, bardzo fajną obsługę i ludzi tam przychodzących.
- Za wystrój i nastrojowe kominki (idealne na jesień i zimę).
Żeby było ciekawiej Klimat ma kilka stref.
Strefę kawiarnianą z wygodnymi fotelami, takimi w które człowiek może cały się zatopić, poczytać książkę lub po prostu siedzieć i nie myśleć.
Strefę stołową, przy której można usiąść i zjeść obiad i popracować z komputerem.
Strefę chillu na doby lunch oraz niezłego drinka.
Oraz strefę dla „gapowiczów” z ogromnymi oknami, dla osób które lubią przesiadywać w promieniach słonecznych i gapić się w przestrzeń.
Dodatkowo klimat spełnia wszystkie warunki sanitarne. W związku z tym, że nie dało się wydzielić pomieszczenia „brudnego” czyli obieralni, a właściciele nie chcieli gotować na mrożonkach, została podpisana umowa z sąsiadującą restauracją o użyczanie obieralni. I tak świeże owoce i warzywa obierane są zupełnie legalnie u sąsiada.
Poza tym „Klimat Bistro” ma kuchnię (z wydzielonym stanowiskiem do obróbki mięsa), zmywalnię naczyń stołowych (między kuchnią, a zmywalnią jest szafa przelotowa na czyste naczynia) oraz pomieszczenia higieniczno-sanitarne.
Jeżeli chcesz otworzyć własne Bistro i nie wiesz jakich dokumentów potrzebujesz, dalsza część wpisu jest dla Ciebie.
Do odbioru przez Sanepid, Klimat potrzebował:
– Projekt technologiczny (nie jest wymagany przez wszystkie Inspekcje Sanitarne), czasami Inspekcja Sanitarna zgadza się na własnoręczne wyrysowanie projektu.
– Dokumentacja HACCP dla Bistro wraz z Dobra Praktyką Higieniczną i Produkcyjną (GHP-GMP) robieniem takiej dokumentacji zajmuję się ja- indywidualnie stworzoną dla Ciebie- bez żadnych gotowców OFERTA I CENNIK
– Wynik badania wody w lokalu (spytaj czy jest to badanie w kierunku mikrobiologicznym czy potrzebują również w kierunku chemicznym- różne wersje w różnych Inspekcjach).
– Deklarację lub umowę na odbiór śmieci,
– Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych swoje oraz swoich pracowników (jeżeli nie masz jeszcze pracowników to obowiązkowo musisz posiadać swoje orzeczenie lub tzw. Książeczkę Sanepidowską.
– Książkę kontroli przedsiębiorcy- dostępna w sklepach papierniczych (za około 5 zł).
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zajrzyj na mojego Facebooka HACCP dla Ciebie TUTAJ
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)