HACCP dla Ciebie na gościnnych występach w gazecie „Mój żłobek, moje przedszkole”. HACCP dla zakładu żywienia zbiorowego typu zamkniętego.
Miałam przyjemność podzielić się swoją wiedzą w dwóch artykułach w magazynie „Mój żłobek, moje przedszkole” na temat prowadzenia bloku żywieniowego typu zamkniętego w placówkach oświatowych. O czym pisałam?
W grudniowym numerze „Mój żłobek, moje przedszkole” pojawiły się dwa artykułu mojego autorstwa (i współautorstwa).
Strona internetowa „Mój żłobek, moje przedszkole” znajduje się TUTAJ
Na stronie są dostępne poprzednie wydania magazynu! Jest co poczytać. Jest tez sporo przydatnych informacji z rożnych dziedzin, jest też forum dla zainteresowanych.
a strona facebooka jest TUTAJ
KUCHENNE SPRAWY
Jako właściciele placówki z blokiem żywieniowym typu zamkniętego, musicie pamiętać o przechowywaniu próbek żywnościowych. Również jeżeli korzystacie z usług cateringowych, takie próbki muszą być przechowywane. W umowie należny wyrazie zaznaczyć, kto takie próbki przechowuje (catering, czy placówka)? Za brak przechowywania próbek grozi mandat. Jaka powinna być objętość próbki i le dni powinna być przechowana? Zapraszam do artykułu!
Korzystając z usług cateringu, musimy pamiętać również o pomiarze temperatur dostarczanych posiłków i prowadzeniu zapisów z tym związanych.
Jak powinny wyglądać zapisy? Jakie temperatury są temperaturami bezpiecznymi?
Zapraszam do magazynu! 😉
W drugim artykule dzieliłam się wiedza na temat orzeczeń co celów sanitarno-epidemiologicznych czy też książeczek sanepidowskich. O tym piszę również na moim blogu o TUTAJ
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)