HACCP dla lokalu gastronomicznego, na przykładzie „Kuchni u Dziewczyn” z Zielonej Góry
Ania i Kasia poznały się kilka lat temu, na evencie. Ania przyjechała się szkolić, a Kasia była VIPem, bo jest finalistką I Polskiej edycji Hell’s Kitchen. Po kilku latach postanowiły stworzyć własne miejsce i tak powstała kuchnia… „Kuchnia u Dziewczyn”. Oto historia dwóch czarownic.
Kuchnia u dziewczyn znajduje się w Zielonej Górze, przy ul. Jedności 4A
Zdjęcia we spisie pochodzą ze strony facebooka „Kuchnia u Dziewczyn” o TUTAJ
Fotki studyjne użyczyło mi Lett Studio, strona TUTAJ
Fotki wnętrza Gabrysia Połubińska: fotografia, strona Gabi TUTAJ
Na początku był chaos.
Dziewczyny poznały się kilka lat temu na evencie. Ania Anklewicz pojechała się szkolić, natomiast Kasia Rajkiewicz była akurat VIPem (finalistka I Polskiej edycji Hell’s Kitchen). Dziewczyny się zaprzyjaźniły i po kilku latach znajomości postanowiły stworzyć własne gastro miejsce. Dziewczyny długo szukały lokalizacji. Padło na Zieloną Górę (miasto Ani), a Kasia (Poznańska Pyra) się tutaj przeprowadziła (zostało jej mówienie „tey”).
Szukanie lokalu
Dziewczyny bardzo długo szukały lokalu, Zależało im na czasie, dlatego generalny remont nie wchodził w grę. Postanowiły przejąc mały lokal znajdujący się w okolicy sądu. Remont (a raczej odświeżanie ścian i stołów) wykonały własnoręcznie z pomocą znajomych i rodziny. Miałam przyjemność podglądać remont (akurat dziewczyny szlifowały i malowały stoły), no i dziewczyny poganiać. Bo ile można czekać na dobre jedzenie?
Nazwa i klimat
Dziewczyny stwierdziły, że lokal jest za mały żeby wymyślnie nazywać go „restauracją”. I tak padło na „kuchnię”, „Kuchnię u Dziewczyn”. Ze względu na bardzo mały metraż lokalu (20 miejsc siedzących) dziewczyny nie mają kelnerek i same obsługują gości. Najpierw znikają w kuchni, żeby później pojawić się z wymyślnie udekorowanym talerzem (jedzenie w cenach normalnych). A przy okazji można przez chwilę z nimi porozmawiać.
Krótka karta
Dziewczyny postawiły na krótką kartę. W związku z tyn, że wcześniej był tam bar z pierogami, postanowiły od razu nie szokować gości nowościami i serwować na początku przede wszystkim Kuchnię Polską, jednocześnie przekradając w karcie kilka smacznych pozycji. Serwują sporo dziczyzny, ale pamiętają też o gościach vege (za co ja serdecznie dziękuję).
Ruszyły
Dziewczyny same oskórowały daniela (takiego zwierza, a nie że człowieka) a później z tego daniela ugotowały gulasz! Takie to dwie czarownice!
Początek wprowadził sporą konsternację wśród ówczesnych bywalców, przyzwyczajonych do baru i klimatu baru. Wprowadził też zaskoczenie dla „nowych” klientów, że powstało tak ciekawe miejsce z bardzo fajną kartą. Dziewczyny z dnia na dzień zyskują nowych klientów oraz klientów stałych.
Miałam niezwykłą przyjemność poznać Anię i Kasię i z nimi współpracować i stworzyć dla nich Księgę HACCP dla lokalu gastronomicznego. Bardzo często wpadam do „Kuchni u Dziewczyn” na szybki lunch, no nie codziennie ma się okazję zjeść spod ręki uczennic najlepszych Kucharzy w Polsce!
Za co lubię „Kuchnię u Dziewczyn”?
- za jedzenie: smak i podanie (ale tak na serio!),
- za klimat (dziewczyny są przebojowe i wesołe),
- za położenie i magiczne wejście jak do Narnii,
- za normalne ceny,
- za możliwość zjedzenia dania spoza karty (dziewczyny na szybko z głowy, dopasują danie do gustów i guścików)
A jeżeli otwierasz własny lokal gastronomiczny, dalsza część wpisu jest dla Ciebie!
Co potrzebujesz na odbiór Sanepidu przed otworzeniem własnego lokalu gastronomicznego?
– HACCP z dokumentacją GHP-GMP dla lokalu gastronomicznego. Sprawdź OFERTA I CENNIK
– badanie wody,
– orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników,
– umowę na odbiór śmieci,
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)