HACCP dla bubble gofrów i pączków na przykładzie Bubble Waffle z Krakowa
Łukasz pracuje w korporacji od ponad 10 lat. Postanowił zmienić coś w swoim życiu (tak, wiem to dość oklepane stwierdzenie) i kilka miesięcy temu otworzył lokal z goframi i pączkami na Krakowskim Kazimierzu.
Poznajcie „Bubbe Waffle” z Krakowa.
Bubble Waffle mieszczą się w Krakowie, przy ul. Józefa 0.
Szukajcie żółtego wejścia!
Strona facebookowa Bubble Waffli znajduje się TUTAJ
Wszystkie fotki otrzymałam od Łukasza oraz pochodzą z facebooka Bubble Wafflów (dziękuję).
ZACZYNAMY- GOFRY I PĄCZKI
Kilka miesięcy temu skontaktował się ze mną Łukasz z Krakowa, potrzebował HACCP na wafle bo właśnie otwiera swój pierwszy lokal. Chciał się upewnić, że lokal jest dobrze przystosowany pod względem Sanepidu.
Porozmawialiśmy chwilkę i Łukasz podzielił się ze mną swoją historią, a po kilku miesiącach od otworzenia lokalu napisał do mnie e-maila:
„Wiele osób w czasie wizyty u Nas pyta : Skąd ten pomysł?
Odpowiadamy, że genezą powstania tego miejsca była chęć ucieczki z korpoświata po ponad 10 latach spędzonych m.in. w banku czy branży medycznej.
Byłem Bankowcem, Przedstawicielem Medycznym a teraz wypiekam „waffle” i wiecie co?
Nigdy nie czułem się lepiej”.
Jak miło czyta się pozytywne maile od moich klientów!!!!!
REMONT
Na Krakowskim Kazimierzu była kamienica, kamienica wielokrotnie zalewana wodą. Zalewana to może mało powiedziane. Przez kilka miesięcy w jednej z Krakowskich kamienic utworzył się mini basen. Kamienica jest bardzo stara, do tego ściany napiły się hektolitrów wody. Grzyb zagościł wszędzie i miał się niestety bardzo dobrze.
Około 90 % prac Łukasz zrobił sam z narzeczoną i obydwoma tatami (w sensie, ze tata Łukasza i tata narzeczonej) i trwało to dość długo.
HALO, HALO PĄCZKI!
Na początku w menu gościły gofry czyli Bubble Waffle z dodatkami, stopniowo dodawane były kolejne nowości, jak gorące czekolady.
Aż pewnego dnia Łukasz postanowił ściągnąć ze Stanów maszynę do robienia pączków z lodowym nadzieniem.
Coś czego w Polsce nie ma nikt, a na świecie jest w zaledwie kilku miejscach. Pomysł narodził się w USA w słonecznej Kalifornii, a dokładniej w pobliżu Beverly Hills i Hollywood, tam nazywają go HALO: Gorący pączek -w środku lody‼️ Hot outside-cold inside!
Teraz eksperymentują z nadzieniem są lody i dodatki w postaci ciastek.
Chciałoby się rzec :Łukasz, namówiłeś!
Bardzo fajnie współpracowało mi się z Łukaszem, mam nadzieję zagościć w niedalekiej przyszłości na Krakowski Kazimierz i poznać Łukasza osobiście oraz oczywiście najeść się pączków, bo święto pączka obchodzę codziennie! Nie żeby najedzenie się pączków, było ważniejsze niż poznanie Łukasza, ale sami rozumiecie…
Miałam niezwykłą przyjemność stworzyć HACCP dla bubble gofrów oraz HACCP dla pączków.
Czekam również na kolejne wieści i nowe pomysły Łukasza!
A jeżeli chcesz otworzyć swój własny punkt ze sprzedażą gofrów, pączków lub kawiarnię, dalsza część wpisu jest dla Ciebie.
WYMOGI POMIESZCZENIA.
Wysokość- pomieszczenia powinny mieć przynajmniej 3 m wysokości (minimum to 2,5 m).
Wentylacja- w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (kratka w kominie), w toalecie wentylacja mechaniczna (wiatraczek).
Powierzchnie ścian, podłóg i blatów- muszą być gładkie i zmywalne. Nad punktami wodnymi raczej powinny być kafelki- łatwiej utrzymać czystość.
Punkty wodne- Inspekcja Sanitarna zgodziła się na „rozdział czasowy”. Czyli w wyznaczonej komorze w zlewie myte są owoce. Nie wszystkie Inspekcje Sanitarne się na to zgadzają- normalnie potrzebne jest do tego pomieszczenie brudne. O obróbce brudnej piszę TUTAJ
Przy punktach woda musi być zarówno ciepła i zimna, ścieki muszą być odprowadzane do kanalizacji.
Zmywarko-wyparzarka i zawsze będę się upierała nad zrobieniem pomieszczenia zmywalni. W przypadku natłoku klientów, naczynia wrzuca się do zmywalni i w wolnej chwili myje. Nie robi się niepotrzebny bałagan za barem. Dodatkowo zmywarki przemysłowe z krótkim cyklem (są inne niż
Toaleta- powinna mieć przedsionek czyli pomieszczenie izolujące.
Szatnia i toaleta dla pracowników- powinna być.
SPRZĘT
Ekspres do kawy
Witryna chłodnicza, lodówki oraz zamrażarki. Zamrażarka potrzebna jest do przechowywania owoców mrożonych oraz do przechowywania lodów. Witryna im większa, tym pomieści więcej ciast i innych wyrobów.
Kostkarka- super jeżeli jest, jeżeli nie ma- lód można kupić lub zrobić.
Blatów nigdy za dużo. Jeżeli wiesz ile chcesz mieć blatów- dorzuć jeszcze jeden.
SZKOLENIA I DOKUMENTY.
Jeżeli nie wiesz jak rozpocząć działalność i podejść do pomysłu stworzenia własnej kawiarni udaj się na szkolenie do Pana Kawy. Strona Pana Kawy TUTAJ
Szkolenie z Baristą. Jeżeli kupisz ekspres, to musisz umieć go używać i pienić mleko. Najlepiej żebyś umiał to robić sam, nigdy nie licz wyłącznie na pracowników, ponieważ oni się często zmieniają. Współpracuję ze świetnym Baristą Grzegorzem. Skontaktuj się z nim i powołaj na mój blog- może dostaniesz rabat? Numer do Grzegorza 603-787-855
Szkolenie z Dokumentacji HACCP- tym zajmuję się ja.
Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?
– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla gofró, pączkarni, kawiarni sprawdź cennik TUTAJ
– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ
– umowę najmu,
– umowę na odbiór śmieci (jeżeli masz to wliczone w czynsz, a nie ma zapisu w umowie, musisz odręcznie napisać umowę między Tobą, a właścicielem lokalu, że śmieci są wliczone w czynsz),
– badanie wody – mikrobiologiczne lub też chemiczne (zależy których wymaga Twoja Inspekcja Sanitarna),
– drożność wentylacji- to robi kominiarz- niektóre Inspekcje Sanitarne tego wymagają
– projekt technologiczny lokalu. Tutaj jest to totolotek. Niektóre Inspekcje Sanitarne akceptują jeżeli sam rozrysujesz na kartce, gdzie co ustawiasz, inne Inspekcje oczekują, że będzie on zrobiony przez projektanta (najlepiej jeszcze Rzeczoznawcę ds. Sanitarnych), inne Inspekcje nic takie nie chcą. Średni koszt takiego projektu to około 3 tys zł.
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)