HACCP dla Kociej Kawiarni na przykładzie Kawiarni „Mruczkowo” z Zabrza
Z punktu widzenia prawa żywieniowego zwierzęta nie powinny znajdować się w lokalu gastronomicznym (wyjątek stanowi pies przewodnik). W Zabrzu Kocią Kawiarnię prowadzi Kasia, a koty są jej stałymi mieszkańcami i jest to jak najbardziej legalne. Poznajcie „Mruczkowo”.
Jak otworzyć Kocią Kawiarnię?
„Mruczkowo” jest Kocią Kawiarnią i znajduje się w Zabrzu przy ul. 3 Maja 7.
Właścicielką jest Kasia, która prowadzi kawiarnię, a przede wszystkim szuka domów dla mieszkańców kawiarni. Bo w tym wszystkim kawa nie jest najważniejsza.
Wszystkie zdjęcia dostałam od Kasia, a resztę kotów można podziwiać na FB kawiarni o TUTAJ.
Na stronie „Mruczkowa” można zobaczyć zdjęcia gości, jak koty umilają pobyt w kawiarni! Oj warto zajrzeć!
Miałam przyjemność współpracować z „Mruczkowem” i stworzyć HACCP dla Kociej Kawiarni.
Początki
Kasia uwielbia koty, a jeszcze bardziej uwielbia im pomagać. Dlatego postanowiła otworzyć „Mruczkowo” czyli Kocią Kawiarnię. Lokal w którym pijąc kawę można bawić się z kotami. W „Mruczkowie” nie do końca chodzi o umilanie ludziom picia kawy żywymi dodatkami.
Miłość od pierwszego miziania
Wszystkie koty w „Mruczkowie” są do adopcji. Kawiarnia powstała by pomagać kociakom i znajdować im nowe domy. Goście mogą głaskać i przytulać koty i może nad filiżanką kawy zrodzi się miłość i kociak zyska nowy dom?
Oczywiście nie każdy klient ma obowiązek adoptowania kociaka. Do kawiarni można przyjść, wypić świetną kawę. Zjeść coś na słodko i wytrawnie, a wszystko w towarzystwie bardzo przyjacielskich kotów.
Koty w lokalu, a wymagania Sanepidu
Z punktu widzenia prawa żywnościowego zwierzęta nie mogą przebywać w lokalu gastronomicznym, jedyny wyjątek stanowi pies przewodnik dla osób niewidomych. Koty w „Mruczkowie” przebywają zupełnie legalnie, a kawiarnia jest odebrana przez Sanepid.
Świat zza szkła
Część gastronomiczna czyli kuchnia i bar oddzielona jest od sali szybami. Z jednej strony jedzenie i napoje chronione są od strony zwierząt, czyli w deserze nie ma sierści oraz kot nie zjada nic prosto z talerza podczas nieobecności ludzi za barem. A z drugiej strony przez szybę widać czy kotom nie dzieje się krzywda.
Żeby kot nie dostał „kota”
O ile ludzie rozumieją fakt, że część gastronomiczna znajduje się za szybą każdy zastanawia się co z kuwetami i jedzeniem dla kotów?
W kawiarni jest kilka pomieszczeń dla gości. Koty przebywają wyłącznie w jednym pomieszczeniu razem z gośćmi kawiarni, a kiedy mają już nadmiar miłości i dość głaskania (nadal mówię o kotach, a nie o ludziach) mogą wyjść do osobnego pomieszczenia, które przeznaczone jest wyłącznie dla nich. Tam są ich kuwety oraz tam są karmione, bo kotów słodyczami dokarmiać nie wolno!
Czym jeszcze różni się Kocia Kawiarnia od pozostałych kawiarni? Ma zupełnie osobne pomieszczenie do mycia kocich kuwet.
A jeśli chcesz otworzyć własną Kocią Kawiarnię, to reszta wpisu jest dla Ciebie.
I. WYMOGI POMIESZCZENIA
Wysokość– pomieszczenia powinny mieć przynajmniej 3 m wysokości (minimum to 2,5 m).
Wentylacja– w każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (kratka w kominie), w toalecie wentylacja mechaniczna (wiatraczek).
Powierzchnie ścian, podłóg i blatów- muszą być gładkie i zmywalne. Nad punktami wodnymi raczej powinny być kafelki- łatwiej utrzymać czystość.
Punkty wodne– Inspekcja Sanitarna zgodziła się na „rozdział czasowy”. Czyli w wyznaczonej komorze w zlewie, owoce i warzywa (pomidor, rukola itp.) przed rozpoczęciem pracy są myte. Wymagane punkty wodne to umywalka do mycia rąk (bo umywalka, to nie zlew), jedna komora do mycia drobnego sprzętu oraz komora do mycia owoców i warzyw (pomidor, rukola itp.).
Przy punktach woda musi być zarówno ciepła i zimna, ścieki muszą być odprowadzane do kanalizacji.
Zmywarko-wyparzarka. Uparłam się na zrobienie pomieszczenia zmywalni z kilku powodów.
Wymogi prawa żywnościowego- za barem (gdzie przygotowywane się żywność) mogą znajdować się brudne filiżanki, ale brudne talerze już nie powinny (więc jak podawać ciasto?).
Organizacja pracy- za barem nie piętrzą się brudne naczynia w godzinach „szczytu”, jest lepsza organizacja pracy, klient nie widzi bałaganu. Naczynia na czas ogromu pracy można wrzucić do zmywalni, umyć jak się trochę uspokoi.
Hałas- zmywarki przemysłowe hałasują. Cykl mycia to 3 minuty i w kawiarniach mi przeszkadza ten hałas i szum i jest to mało komfortowe. W zamkniętym pomieszczeniu nic nie słychać.
Drogi „brudna” i „czysta”. W zielonej ścianie widać dwa okienka, które prowadzą do zmywalni. Jednym wkładane są naczynia brudne, drugim wydawane czyste, umyte..
Toaleta– Inspekcja Sanitarna wymagała żeby toaleta miała przedsionek.
W związku z lukami w prawie różne Inspekcje Sanitarne interpretują przepisy inaczej. Jedne inspekcje pozwalają z korzystanie z wc zarówno gości jak i pracowników,inne tego zabraniają. To samo dotyczy przedsionków w toalecie.
Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?
– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla kociej kawiarni (to robię ja) sprawdź cennik TUTAJ
– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ
– umowę najmu,
– umowę na odbiór śmieci (jeżeli masz to wliczone w czynsz, a nie ma zapisu w umowie, musisz odręcznie napisać umowę między Tobą, a właścicielem lokalu, że śmieci są wliczone w czynsz),
– badanie wody – mikrobiologiczne lub też chemiczne (zależy których wymaga Twoja Inspekcja Sanitarna),
– drożność wentylacji- to robi kominiarz- niektóre Inspekcje Sanitarne tego wymagają
– projekt technologiczny lokalu. Tutaj jest to totolotek. Niektóre Inspekcje Sanitarne akceptują jeżeli sam rozrysujesz na kartce, gdzie co ustawiasz, inne Inspekcje oczekują, że będzie on zrobiony przez projektanta (najlepiej jeszcze Rzeczoznawcę ds. Sanitarnych), inne Inspekcje nic takie nie chcą. Średni koszt takiego projektu to około 3 tys zł.
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)