HACCP dla „candy-barów” na przykładzie Bufetova-Warsztatova
Asia jest z zawodu plastykiem, postanowiła połączyć swoje dwie miłości- zamiłowanie do tworzenia dekoracji i słodycze. Asia dodatkowo bardzo lubi dzieci i prowadzi dla nich warsztaty z sensoplastyki. I tak zrodził się pomysł na stworzenie własnej firmy, poznajcie Bufetovą-Warsztatovą.
Strona FB Bufetovej-Warsztatovej znajduje się TUTAJ
Za wszystkie zdjęcia dziękuję Asi.
Asia jest z wykształcenia plastykiem, a pomysł na biznes zrodził jej się w głowie, kiedy pracowała w sklepie z balonami oraz akcesoriami imprezowymi.
Postanowiła połączyć swoje wykształcenie z zamiłowaniem do tworzenia ładnych dekoracji oraz miłością do słodyczy.
Asia nie jest cukiernikiem, wyroby i słodkości zamawia w małych manufakturach słodyczy. Sama natomiast dowozi cały towar oraz dekoruje. Sama projektuje stoły i ustawienie słodkości na przyjęciach.
Dodatkowo Bufetova prowadzi zajęcia dla dzieci z sensoplastyki, a także zajęcia dla dorosłych.
CANDY-BAR, A SANEPID.
W związku z tym, że działalność związana z tworzeniem candy- barów podlega kontroli Inspekcji Sanitarnej, Bufetova-Warsztatova w Sanepidzie zatwierdzić się musiała.
ZATWIERDZENIE SAMOCHODU I POMOC TATY
Z legalnego punktu widzenia wożenie żywności, a dokładniej rzecz ujmując środek transportu żywności podlega odbiorowi Inspekcji Sanitarnej.
Zdania Inspekcji Sanitarnych na ten temat są podzielone. Nie każda Inspekcja zatwierdza samochód osobowy. W przypadku Bufetovej nie było problemu, musiała tylko powstać skrzynia w bagażniku i tu pojawił się tata Asi.
Do bagażnika na wymiar została stworzona skrzynia z wiekiem. Skrzynia została polakierowana bezpiecznym lakierem do drewnianych zabawek.
Środki spożywcze łatwo psujące się, wożone są w termoboxach z wkładami lodowymi.
Bardzo przyjemnie współpracowało mi się z Bufetovą i szacunek dla taty za pomysły.
O wymogach sanitarnych dla samochodu piszę TUTAJ
A jeśli chcesz otworzyć własną firmę z candy-bar reszta wpisu jest dla Ciebie.
Jakie dokumenty potrzebujesz na odbiór?
– Dokumentację HACCP oraz Księgę GHP-GMP dla samochodu (to robię ja) sprawdź cennik TUTAJ
– Orzeczenia do celów sanitarno- epidemiologicznych o tym pisze na blogu TUTAJ
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)