HACCP dla Ciebie informuje- wysokość pomieszczeń pracy w gastronomii. Odstępstwo od wysokości.
Z Prawa Pracy, a dokładniej z Rozporządzenia w sprawie ogólnych przepisów BHP, wynika że człowiek nie może pracować w pomieszczeniu o wysokości poniżej 2,5m, pomieszczeniu poniżej gruntu oraz pomieszczeniu bez okien (bez oświetlenia dziennego) – więc dlaczego w sposób legalny istnieją restauracje w piwnicach? Sklepy w galeriach handlowych?
Regulacje co do wysokości pomieszczeń pracy, powierzchni pracy, kubatura (ile metrów wolnej podłogi przypada na danego pracownika), oświetlenie itp. znajduje się w Rozporządzeniu w sprawie ogólnych przepisów BHP.
Gdzie szukać podstaw prawnych?
Na tronie Sejmu- tam dokumenty są zawsze aktualne
link TUTAJ
Wysokość pomieszczeń pracy w gastronomii (i nie tylko- każdego pomieszczenia pracy).
Praca stała- czyli powyżej 4h w ciągu zmiany roboczej np. kuchnia, bar
Praca czasowa- czyli poniżej 4h w ciągu zmiany roboczej np. zmywalnia, magazyn, obieralnia
Co z tego wynika?
Dobrze jeżeli pomieszczenia pracy mają minimum 3m (ale nie mniej niż 2,5m). W przypadku, gdy jest powyżej 2,5 m należy zamontować klimatyzację i wysłać pismo do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno Epidemiologicznej z prośba o odstępstwo od wysokości.
Co ze skosami na suficie- czyli jak to liczyć?
Oświetlenie miejsca pracy- czyli lokal bez okna
Co z tego wynika?
Nie można kazać pracownikowi pracować w pomieszczeniu bez okien (chyba, że technologia produkcji zabrania świtała dziennego). Odstępstwo od oświetlenia również uzyskuje się z Wojewódzkiego Sanepidu.
Praca poniżej poziomu gruntu
Co z tego wynika?
Nie można kazać pracownikowi pracować w pomieszczeniu poniżej gruntu (np. piwnica, suterena). Odstępstwo od pracy poniżej otaczającego gruntu również uzyskuje się z Wojewódzkiego Sanepidu.
A gdyby tak „zakombinować”? Nie mamy pracownika?
Rozporządzenie w sprawie przepisów bhp tyczy się do pracowników, a nie pracodawców. Co w przypadku powiedzenia, że nie będziemy nikogo zatrudniali? Istnieją również inne przepisy prawne regulujące warunki pracy np. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12.04.2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2015 r. poz. 1422 ze zm.) (art. 58, art. 72 i art. 73).
Jak skonstruować pismo o odstępstwo?
Po wpisaniu frazy w google „pismo o odstępstwo od wysokości” wyskoczy nam kilkadziesiąt stron (w większości z Wojewódzkich Stacji Sanitarnych). Tzw. „gotowców” które wystarczy wypełnić wyłącznie danymi swojego lokalu oraz swojej firmy.
Jeżeli masz jakieś pytania \to skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)