HACCP dla Ciebie informuje- barwniki spożywcze. Jak stosować? Gdzie szukać dawek?
W związku z tym, że wygląd (w tym tez kolorystyka) żywności ma olbrzymi wpływ na chęć zakupu danego produktu, w przemyśle spożywczym stosuje się barwniki. Są grupy środków spożywczych dla których zakazane jest dodawanie barwników i innych substancji (np. cukrów) oraz istnieją normy dotyczące ilości wprowadzanego barwinka do żywności. Jak stosować barwniki? Zgodnie z Rozporządzeniem czy zgodnie z etykieta na opakowaniu?
Stosowanie barwników spożywczych oraz innych substancji zostało określone w kilku Rozporządzeniach (zarówno krajowych, jak i Unijnych). Przebrnięcie przez przepisy i wytłumaczenie tego na język prosty zajęło mi sporo czasu. Dlatego poniżej przedstawiam to w możliwie jak najprostszy sposób.
Za zdjęcia cukierkowych produktów dziękuję Czas na Ciacho Anna Paszkowska-Pituła- więcej zdjęć TUTAJ
oraz za zdjęcia odjechanych tortów dziękuję Danuta Biczyńska – domowa cukiernia- więcej zdjęć TUTAJ
Gdzie szukać aktów prawnych dotyczących stosowania barwników spożywczych?
ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 1129/2011z dnia 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 znajduje się TUTAJ
Krajowe Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych pokrywa się z Rozporządzeniem Unijnym
O czym mowa w Rozporządzeniu?
Rozporządzenie określa rodzaj żywności do której barwniki (i inne dodatki jak np. substancje słodzące) nie mogą być dodawane (np. miód, mleko, oleje, chleby i produkty podobne), ponadto określa wszystkie dozwolone barwniki do stosowania w przemyśle żywnościowym- w tym w przemyśle cukrowniczym, produkcji lodów i produkcji pieczywa.
Jak poruszać się po Rozporządzeniu?
Załączniki do rozporządzenia mają kilka tabel
Tabela w części B (str. 7) wymienia wszystkie barwniki spożywcze, które są dopuszczone do stosowania (w krajach Unii Europejskiej) np. kurkumina, błękit brylantowy, karmel, srebro, glin- dla poszczególnych barwników zostały określone normy w przypadku dawkowania określane w mg/l lub mg/kl
Grupa II (str. 21) to Barwniki spożywcze dopuszczone na poziomie quantum satis
Co to oznacza? Nie określono maksymalnej dawki danego barwnika (czy też substancji). Stosuje się ja zgodnie z zasadami dobrej praktyki produkcyjnej (GMP), ale nie wyżej niż poziom zamierzonego celu. Czyli używamy tyle barwnika, żeby osiągnąć zamierzony kolor (i nie więcej).
Takimi barwnikami są np. ryboflawiny, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin.
Grupa III (str. 22) to Barwniki spożywcze o łącznym maksymalnym poziomie- czyli istnieją łączne maksymalne dawki przy stosowaniu tego barwnika spożywczego m.inn. dla Czerwień Allura AC , Luteina.
Tabela Części E (str. 73) DOPUSZCZONE DODATKI DO ŻYWNOŚCI ORAZ WARUNKI ICH STOSOWANIA W KATEGORIACH ŻYWNOŚCI
Numer Kategorii wyrobów cukierniczych to 05
Z tabeli dowiadujemy się np., że maksymalną dawką stosowania barwników z Grupy III jest 300 (mg/l lub mg/kg).
Jak stosować barwniki? Czy zgodnie z rozporządzeniem czy z etykietą widniejąca na opakowaniu?
Barwniki stosujemy zgodnie z etykietą. Barwniki spożywcze dostępne w sklepach nigdy w swoim składzie nie zawierają 100 % barwnika, oprócz tego są rozpuszczalniki jak woda, gliceryna i inne substancje dodatkowe np. cukier. Czyli 1 mg (lub tez 1 kropla) mieszaniny barwnika nigdy nie będzie zawierała w swoim składzie wyłącznie 1 mg danego barwnika.
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało skontaktuj się ze mną.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)