HACCP dla puntu sprzedaży na hali targowej na przykładzie Kombucha Koala ze Szczecina

Kombucha (czyt. kombucza) to gazowany napój wytworzony w procesie naturalnej fermentacji.  Kombucha to sfermentowana herbata z bakteriami SCOBY.

koala-kombucha.pl

 

W Zachodniopomorskim znajduje się mała wytwórnia Kombuchy, a napić się tego napoju można na stoisku Koala Kombucha co niedzielę w Szczecinie na OFF Marinie (Zygmunta Chmielewskiego 18, 71-899 Szczecin) między 10.00 i 15.00. lub zagadać online koala-kombucha.pl

Wszystkie fotki dostałam od Macieja, a facebook Koala-Kombucha znajduje się O TUTAJ

koala-kombucha.pl

Koala Kombucha to rodzinna firma, a czym jest kombucha i skąd pomysł na sprzedaż jej w Polsce? Na te pytania odpowiedział mi Maciej.

koala-kombucha.pl

Co to jest kombucha?

Kombucha znana również jako grzybek herbaciany lub grzybek japoński wywodzi się z naturalnej medycyny japońskiej. Receptura przyrządzania napoju ma już ponad 2000 lat, w Polsce świeciła swoje sukcesy kilkadziesiąt lat temu, przed pojawieniem się napojów takich jak Pepsi Cola. Znana jest przede wszystkim ze względu na swoje właściwości w regulacji procesów trawiennych, czyszczenia flory bakteryjnej jelit i wzmacniania odporności.

koala-kombucha.pl

Jak powstaje kombucha?

Wystarczy zaparzyć herbatę, zasypać cukrem, napar wychłodzić, dodać bakterie SCOBY, odstawić na 2-3 tyg i BOOM! kombucha gotowa.

koala-kombucha.pl

Po co w ogóle ją produkować?

Zdecydowaliśmy się zająć produkcją i dystrybucją Kombuchy ze względu na brak dostępności pożądanych przez nas produktów. Uważamy że brakuje na naszym rynku smacznych napojów bez cukru, które byłyby przyrządzane z wykorzystaniem wysokiej jakości składników. Zdecydowana większość dostępnych produktów wykorzystuje zamiast cukru najtańsze zamienniki przy okazji windując cenę ze względu „pro-ekologiczną” etykietę. Zachęcamy do czytania składów produktów – widać że coraz więcej osób zwraca na to uwagę, dzięki czemu mamy nadzieję wybierają m.in. nasze produkty.
koala-kombucha.pl
Gdzie pierwszy raz piłeś kombuchę?
Pomysł został zaczerpnięty z Australii, gdzie mieliśmy szansę przekonać się jak smaczna może być kombucha w wersji 0g cukru. Wartości prozdrowotne są w tym przypadku wartością dodaną – całkowicie wyeliminowaliśmy ze swojego życia zgagi, nadkwasności czy wzdęcia. W planach mamy jeszcze kilka ciekawych projektów, ale na nie przyjdzie jeszcze czas… 🙂

A teraz jeżeli chcesz założyć własne stoisko a hali targowej-

reszta wpisu jest dla Ciebie!

koala-kombucha.pl

Wymogi techniczne dla punktu sprzedaży na hali targowej

  • blaty i powierzchnie robocze- powierzchnia gładka, zmywalna (drewno, kafelki, plastik, metal, szkło itp)
  • Urządzenia chłodnicze, mroźnicze oraz grzewcze- w zależności od tego jaki rodzaj żywności sprzedajemy,
  • umywalka do rąk z zapewnioną wodą ciepłą i zimną

Do zatwierdzenia punktu sprzedaży przez Sanepid potrzebujesz:

– orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych pracowników

– dokumentacją HACCP dla Tymczasowego Punktu Gastronomicznego/ punktu sprzedaży na hali targowej  wraz z Księga GHP-GMP. Sprawdź OFERTA I CENNIK

Jeżeli masz jakieś pytania śmiało się ze mną.

Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie

Pozdrawiam

Ania

Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.

 

 

 

 

Polub i podziel się:

Komentarze