HACCP dla obróbki wstępnej brudnej. Żółtaczka pokarmowa typu A (WZW A) przenoszona przez brudne ręce i niemyte owoce.
Każdy z nas zna Wirusowe zapalenie wątroby typy B (WZW B )oraz słyszeliśmy O Wirusowym zapaleniu wątroby typu C (WZW C ). O odmianie B i C, wiemy tyle że możemy zarazić się przez krew i na pewno idąc do szpitala złapiemy Żółtaczkę typu B (to kiedy mamy więcej szczęścia) oraz typu C (kiedy szczęście nas opuściło). Niewiele osób jest świadomych, że istnieje również Wirusowe zapalenie wątroby typu A tzw. żółtaczka pokarmowa.
DROGI ZAKAŻENIA
Jest to choroba przenoszona przez wirus, głównie drogą pokarmową poprzez:
- kontakt z zakażonym człowiekiem (kiedy ktoś nie myje rąk po wyjściu z toalety),
- spożycie skażonego jedzenia (niemytych owoców lub skażonej wody).
OBJAWY
Wirus wywołujący tą chorobę (Hepatitis A Virus) jest bardzo odporny na wysoką temperaturę oraz na środki chemiczne.
90% dzieci do 5 roku życia przechodzi chorobę bezobjawowo, dorośli natomiast zawsze mają objawy zwiastunowe – grypopodobne i dyspeptyczne (nudności, biegunka). Następnie pojawia się najbardziej charakterystyczny i widoczny objaw choroby – żółtaczka (zżółknięcie skóry i twardówek oczu), której może towarzyszyć powiększenie wątroby. Dzieje się tak, ponieważ w organizmie zwiększa się poziom żółtego barwnika – bilirubiny. Żółtaczka znika po około miesiącu. Powikłania choroby mogą doprowadzić do śmierci.
DLACZEGO OWOCE?
Wiemy, że możemy zarazić się bakteriami i wirusami jeżeli ktoś nie myje rąk po wyjściu z toalety, ale co z tym wszystkim mają wspólnego owoce?
Chodzi o sposób ich zbierania. Większość owoców (zwłaszcza owoców miękkich) zbiera się ręcznie. Nie każdy właściciel plantacji wyposaża swoje pole w przenośne toalety z wodą ciekłą. Takie toalety widywałam wyłącznie na polach uprawnych rolników, którzy byli poddawani audytowi przez jednostki kontrolujące np. kiedy owoce były skupowane przez duże fabryki lub były bezpośrednio eksportowane do marketów. Oczywiście takie rozwiązanie jest prawidłowe, pod warunkiem, że pracownicy rzeczywiście myją ręce.
To, że owoce ładnie wyglądają w pudełku i dodatkowo się błyszczą, nie oznacza że były one umyte bezpośrednio po zerwaniu z krzaka. Co więcej, owoce umyte szybciej więdną więc ze względów estetycznych ich się nie myje, tylko od razu wkłada do pojemniczka.
Dlatego w procesie obróbki wstępnej brudnej bardzo ważnym etapem jest dokładne mycie zarówno owoców jak i warzyw. Oczywiście o konieczności mycia rąk przed rozpoczęciem pracy nie muszę przypominać.
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Chodź na mojego Facebooka o tutaj
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)