HACCP dla obieralni warzyw i owoców. Jak zostać producentem obieranych warzyw i owoców na przykładzie „Zielonego Ryneczku” z Zielonej Góry.
Lokale gastronomiczne bardzo często borykają się z problemem związanym z brakiem możliwości wydzielenia miejsca ma obieralnię warzyw w swoim lokalu. Dodatkowo jeżeli produkujesz bardzo duże ilości posiłków w jednym czasie (np. jest to stołówka szkolna) musisz liczyć się z tym, że do obróbki warzyw będziesz musiał zatrudnić kolejną osobę, nie chodzi o to że obiera się ziemniaki ręcznie (tego już nikt nie robi), ale nawet do obsługi maszyny potrzebna jest osoba.
Łukasz to młody człowiek, który znalazł rozwiązanie jak pomóc lokalom gastronomicznym- otworzył obieralnię warzyw „Zielony Ryneczek” w Zielonej Górze. Miałam przyjemność poznać Łukasza i pomóc mu w dostosowaniu lokalu oraz sporządzeniu Dokumentacji HACCP dla obieralni oraz Dokumentacji HACCP dla samochodu dostawczego.
Strona Zielonego Ryneczku znajduje się TUTAJ. (strona jeszcze w budowie- warto zadzwonić do Łukasza i spytać o szczegóły oferty).
Pomysł na biznes.
Łukasz był właścicielem dużo mniejszej obieralni, ale wraz z rozrostem firmy zaczęło brakować mu miejsca. Zarówno warzywa jeszcze nie obrane, jak i te już obrobione zajmują dużo miejsca, więc postanowił poszukać nowego lokalu.
Padło na dawny sklep mięsny- dostosowany pod wymogi produkcji. Udogodnienie to już zamontowane umywalki i zlewy (na czujkę ruchu), dostateczna ilość miejsca i dobre położenie lokalu w mieście.
Sklep stał pusty przez 4 lata i najprawdopodobniej od tej pory nikt nie był w środku. Zapach był powalający. Lokal zwiedziłam na czterech wdechach i przekonałam się, że mam całkiem pojemne płuca!
Wielokrotne posprzątanie lokalu, uzupełnienie ubytków w kafelkach, wybicie dodatkowej wentylacji, uszczelnienie drzwi i pozbycie się rdzy z framug zajęło około miesiąca.
W sklepie sprzedaje się warzywa i owoce świeże, warzywa i owoce już umyte, warzywa obrane i zapakowane próżniowo, warzywa w solance oraz warzywa i owoce mrożone.
Warzywa i owoce pochodzą od lokalnych rolników (warzywa prosto z pola) oraz hurtowników.
Kupowane i obierane są w godzinach wczesno-porannych i do południa rozwożone są własnym środkiem transportu w warunkach chłodniczych. O tym jak dostosować samochód dla transportu żywności pisałam TUTAJ
Warzywa takie jak ziemniaki czy buraki obierane są maszyną (tego od lat już nikt nie robi ręcznie).
Również Restauracje, które posiadają obieralnię bardzo często zamawiają obrane warzywa. W związku z tym, że bardzo ciężko jest o pracownika (który przyjdzie na czas do pracy, albo w ogóle i mieć pewność, że będą one na czas niż martwić się pracownikiem.
Jak otworzyć obieralnię warzyw- wymagania techniczne.
Wymogi dla zakładu produkcyjnego to powierzchnie podłóg, ścian, blatów, drzwi- gładkie, zmywalne. W każdym pomieszczeniu powinna być wentylacja grawitacyjna (w wc mechaniczna). Dodatkowo przy punktach wodnych obowiązkowo ciepła i zimna woda.
Jakie pomieszczenia?
Pomieszczenie obieralni (pomieszczenie brudne koniecznie z punktami wodnymi do mycia rąk, sprzętu i warzyw/owoców)
Pomieszczenie pakowalni (pomieszczenie czyste również z punktami wodnymi)
Chłodnia
Pomieszczenie mycia skrzynek transportowych (to pomieszczenie było już po sklepie mięsnym)
Pomieszczenie magazynu „czystego”.
Pomieszczenia higieniczno- sanitarne (szatnia oraz toaleta)
Jaka dokumentacja?
- Jeżeli jesteś producentem (a w tym przypadku jesteś) potrzebujesz badań przechowalniczych- to znaczy ile takie obrane ziemniaki mogą leżeć i nadal być dobre w próżniowym worku lub też w solance.
- Opakowanie musi posiadać etykietę. O etykietach pisałam TUTAJ
- Badanie wody w lokalu.
- Umowę na odbiór odpadów. O bio odpadach pisałam TUTAJ
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologiach/ książeczki sanepidowskie, o książeczkach piszę TUTAJ
- Dokumentacja HACCP oraz GHP-GMP dla obieralnia warzyw i owoców. TUTAJ oferta i cennik
Jeżeli masz jakieś pytania śmiało napisz w komentarzu lub skontaktuj się ze mną- rozwiążę Twój problem.
Cieszę się, że mogłam pomóc. Zapraszam na Facebooka o tutaj HACCP dla Ciebie
Pozdrawiam
Ania
Materiały zawarte na niniejszej stronie mogą być wykorzystywane lub rozpowszechniane jedynie w celach informacyjnych oraz wyłącznie z notą o prawach autorskich oraz ze wskazaniem źródła informacji.
Tagi
Powiązane wpisy
Cześć!
Mam na imię Ania.
Przez 7 lat byłam pracownikiem Inspekcji Sanitarnej. W styczniu 2015 r postanowiłam zostać freelancerem- teraz pomagam (a nie przeszkadzam) ludziom, którzy chcą otworzyć własny lokal gastronomiczny, sklep, kawiarnię i wszystko to, co jest związane z żywnością.
Pomagam przy tworzeniu lokali, tworzę pisma urzędowe, tworzę dokumentację HACCP, GHP-GMP oraz szkolę.
Założyłam bloga, żeby pomagać, dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem. Jeżeli masz pytanie- zadaj je w komentarzu lub formularzu kontaktowym. Śledź mnie na fb.
Miłego czytania.
Kategorie
- barwniki spożywcze (1)
- Bez kategorii (10)
- Bezpieczne temperatury (2)
- BHP gastronomia (6)
- gastro kurier (1)
- Gastronomia (17)
- GHP-GMP (27)
- HACCP (74)
- Bar (2)
- Bistro (3)
- Blok Żywieniowy (3)
- Przedszkole (3)
- Żłobek (2)
- Bubble gofry (1)
- burgerownia (2)
- candy bar (1)
- Catering (6)
- Ciastkarnia (8)
- Cukiernia (14)
- Delikatesy (1)
- Dieta pudełkowa (4)
- fast-food (3)
- Food truck (3)
- Gofry (1)
- kanapkowania (3)
- Kawiarnia (7)
- Kebab (2)
- Klubokawiarnia (2)
- kocia kawiarnia (1)
- kombucha (1)
- Lodziarnia (10)
- Mała gastronomia (11)
- Naleśnikarnia (1)
- Namiot gastronomiczny (2)
- Obieralnia warzyw i owoców (2)
- Pączki (3)
- Palarnia kawy (2)
- Pieczenie w domu (7)
- Piekarnia domowa (6)
- Piernikarnia (5)
- Pizzeria (4)
- Pracownia tortów (7)
- Produkcja czekolady (4)
- Produkcja domowa (8)
- Produkcja lodów (3)
- Produkcja słodyczy (4)
- Produkcja żywności (21)
- Pub (2)
- Restauracja (7)
- Ruchomy punkt gastronomiczny (4)
- Sala zabaw (1)
- Sklep (2)
- Sklep EKO (2)
- slow food (1)
- Sprzedaż lodów (6)
- Street food (1)
- Szkoła (1)
- Torty artystyczne (1)
- HACCP agroturystyka (1)
- HACCP candy-bar (słodki stół) (1)
- HACCP COVID (2)
- HACCP imprezy zamknięte (2)
- HACCP kuchnia (1)
- HACCP mała gastronomia (3)
- HACCP pierogarnia (1)
- kombucha (1)
- Materiały do kontaktu z żywością (1)
- Obróbka wstępna (11)
- Odpady (5)
- Orzeczenia do celów sanitarno-epidemiologicznych (1)
- Postępowanie z jajami (9)
- Prawo żywnościowe (1)
- Projekt technologiczny (2)
- Rozdział czasowy (5)
- SANEPID (26)
- Badania sanepidowskie (2)
- Kontrola (9)
- Książeczki sanepidowskie (1)
- Lodziarnia (3)
- Mandat (1)
- Sprzęt gastronomiczny (2)
- Środek transportu żywności (6)
- Szkolenie HACCP (2)
- Szkolenie HACCP GHP-GMP (1)
- Szkolenie sanitarne (2)
- Toaleta (2)
- Zatrucie pokarmowe (2)
- Żywność (23)